Alarmantno
24

U posljednjih pet godina tužilaštvo podiglo čak 25 optužnica zbog bludnih radnji nad maloljetnicima

S. H.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Tragom priče o Moameru Kasumoviću, koji je pravomoćno presuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnikom od Tužilaštva Kantona Sarajevo zatražili smo podatke o tome koliko je optužnica podignuto za isto krivično djelo u posljednjih pet godina.

Prema podacima koje smo dobili podaci su više nego alarmantni. Naime, prema dostupnim podacima Tužilaštva KS, u proteklih pet godina postupajući tužioci podigli su 16 optužnica zbog krivičnog djela silovanje. Od tih 16 dvije optužnice su na štetu maloljetnika.

"Za spolni odnos s djetetom podignute su 4 optužnice. Zbog krivičnog djela bludne radnje podignute su 33 optužnice u proteklih pet godina, na štetu maloljetnika ih je 25. Za krivično djelo zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom podignuta je jedna optužinca", rečeno je za Klix.ba u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Ovdje vrijedi istaći da se radi samo o slučajevima koje vodi Tužilaštvo KS te da u ove podatke ne spadaju slučajevi sa ostalih tužilaštava u državi, što problem čini još većim.

Dakle, svi ovi podaci se odnose na period u posljednjih pet godina, što govori da je riječ o itekako velikom problemu u društvu. Naravno, ovakvi slučajevi su uglavnom pokretani izvan javnog i medijskog prostora kako bi se zaštitile žrtve.

No, same brojke ukazuju da je krivično djelo bludnih radnji prema maloljetnicima itekako pristuno te da je neminovno pooštravati zakonsku regulativu.

Slučaj "Moamer Kasumović", koji je podsjetimo javnosti postao poznat tek prije nekoliko dana, iako je spomenuti pravomoćno osuđen još prije skoro godinu dana, na površinu je iznio cijeli set problema.

Tako je problematično što zakon dozvoljava i za ovo krivično djelo otkup do godine dana zatvorske kazne, ali istovremeno tjera na veći angažman u cilju zaštite maloljetnika.

Napomena, član 187. stav 7. u vezi sa članom 84. Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku FBiH, precizira da se ne obavljuje tok postupka u kojem su oštećeni djeca ili maloljetnici. Za presude Vas upućujemo da se obratite nadležnim sudovima.