Budimo odgovorni
41

U sarajevskim bolnicama jutros 735 Covid pacijenata, sve više onih s teškom slikom

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Broj hospitaliziranih pacijenata u Sarajevu koji su zaraženi koronavirusom je za 30 veći nego jučer i iznosi ukupno 735.

Na svim klinikama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uključujući izolatorij Podhrastovi smješteno je 535 pacijenata, dok je u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" jutros 200 pacijenata.

Na respiratoru su 22 osobe, od čega 17 na KCUS-u, a pet u Općoj bolnici. Pacijenata koji zahtjevaju podršku kisikom iznad 15l/min je 46, dok je 25 onih koji zahtjevaju manju podršku kisikom.

Statistika u Općoj bolnici pokazuje da je od početka pandemije ovo najveće povećanje broja oboljelih pacijenata od Covid-19 i da se javljaju pacijenti s težim kliničkim slikama, koji su za bolničko liječenje.

U uslovima značajnoga i brzog širenja Sars-CoV-2 virusa u Kantonu Sarajevu, kao i cijeloj zemlji i zemljama regiona, a u cilju zaustavljanja zaraze, neophodno je strogo poštovani mjere lične zaštite.

U Kantonu Sarajevo registrovano je novih 496 slučajeva koronavirusa nakon što je u protekla 24 sata obrađeno 1.412 testova. Preminulo je 15 osoba kojima je ranije potvrđen Covid-19.

"To podrazumijeva pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Kretanje svesti na manju mjeru. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući I kontaktiraju nadležne zdravstvene službe", apeluju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.