Vraćanje u funkciju
41

U Sarajevu otvoren Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Danas je u Sarajevu otvoren Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Premijer KS Nihad Uk je poručio da se ovime potezom čini značajan korak u vraćanju zaboravljenih i zapuštenih objekata u njihovu primarnu funkciju.

"Osjećam poseban ponos i emocije zbog onoga što smo uspjeli realizovati: otvoriti Centar za one kojima je to najpotrebnije. Decenijama nakon rata, mnogi od predratnih vrtića su bili ili iznajmljeni ili prepušteni propadanju. Danas, jedan od tih objekata ponovo vraćamo djeci, a Vlada Kantona Sarajevo planira adaptaciju i drugih objekata koji su u zapuštenom stanju već 30 godina, poput vrtića Kolibri na Pofalićima čija rekonstrukcija se privodi kraju", rekao je Uk.

Vlada KS planira da ovaj Centar pruža usluge djeci od predškolskog uzrasta do starosti 18 godina, s posebnim fokusom na cjelodnevni boravak i dodatnu stručnu podršku za one kojima je to potrebno.

"Naša vizija uključuje stavljanje svakog djeteta u središte društvene pažnje i pružanje podrške onima kojima je potrebna. Veliko poštovanje prema Ines Kavalec i svim onima koji su dali doprinos da djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju, dobiju adekvatan prostor za boravak."

Predsjednica Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu“ Ines Kavalec zahvalila se svima koji su dali doprinos ovom otvorenju i naglasila da se radi o prvom projektu u BiH u čiju realizaciju su bili uključeni vladin i nevladin sektor, međunarodne organizacije, te privatni sektor.

"Ovo je prvi objekt u regiji sa green certifikatom, čime smo zadovoljili evropske standarde, pa smo i na to ponosni. Ovo je šansa za 30 porodica da konačno počnu živjeti život kakav im", poručila je Kavalec.

Dnevni centar Denis nalazi se na adresi Kemala Kapetanovića 66.