U zgradi Parlamenta
33

U Sarajevu počelo zasjedanje PIC-a, Schmidt i brojni strani zvaničnici raspravljaju o stanju u BiH

V. K.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) započeli su sastanak u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu na kojem će razgovarati o trenutnoj političkoj situaciji u državi.

Kako je ranije najavljeno iz OHR-a, sastanak će trajati dva dana, a u četvrtak bi trebala biti održana i konferencija za medije na kojoj će se javnosti obratiti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Svakako, osim državnog nivoa, analizirat će se situacija i na entitetskim nivoima kao i posljednja dešavanja koja uključuju i aktivnosti u entitetu RS te održavanje svesrpskog sabora koji je izazvao brojne reakcije u Bosni i Hercegovini.

O ulozi OHR-a, PIC-a i situaciji u BiH za Klix Studio ranije je govorio upravo i sam Schmidt koji je naglasio kako su ranije organizovani razgovori na kojima se raspravljalo i o OHR-u.

"Ja sam i organizovao i bio sam prisutan na sastancima na kojima se razgovara. Razgovaralo se o Dejtonu, PIC-u uključujući i moje prisustvo. Imali smo široku raspravu o svim temama, međutim nikakvih odluka u tom smislu nema. Razgovarali smo o tome kako možemo iskombinovati evropsku integraciju Bosne i Hercegovine i prisustvo OHR-a. Ja ću reći da se meni ne bi dopalo da budem ovdje još nekih 30 godina. Narednih 20 godina treba biti vrijeme promjena. Ja ću biti ovdje onoliko koliko budem vidio da postoji obaveza da izvještavam Vijeće sigurnosti UN-a. O tome da stvari nisu dovoljno održive da ove država bude bez prisustva međunarodne zajednice na osnovu Dejtona", rekao je Schmidt.

Naglasio je da uvjerava javnost da će on ostati u Bosni i Hercegovini sa svim ovlastima koje ima i da će raditi ozbiljno sa građanima BiH.

"Samo se radi o koordinaciji između Evropske unije i Dejtona. Postoji potreba da se to radi. Moje nadležnosti su navedene u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Sve dok postoji Dejton postoje i te nadležnosti. Možemo razgovarati kako implementirati stvari i to su diskusije koje idu korak po korak. Mnogi unutar EU se moraju ponovo pozicionirati nakon evropskih izbora. Imamo nove izbore u Francuskoj. Ovo je vrijeme kada se ponovo moramo resetirati, tako da niste upravu ako mislite da postoje razgovori o okončanju ovog mandata", kazao je Schmidt.