Došao i ZNG
53

U Sarajevu počeo sastanak partnera Osmorke, očekuje se Nikšićevo obraćanje o sukobima i o SDA

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnici stranaka iz koalicije u Federaciji BiH koju je do sada činilo osam subjekata, sastali su se u centrali SDP-a u Sarajevu kako bi razgovarali o odnosima unutar partnerstva, ali i daljem procesu formiranja vlasti.

Fotoreporter Klix.ba je zabilježio da su na sjednicu stigli svi predstavnici Osmorke. Predstavnik Za nove generacije, čije je učešće u koaliciji upitno, došao je posljednji.

Ova stranka poslala je svog ne tako aktivnog člana Ibrahima Obhođaša, dok je na prethodnim razgovorima uglavnom prisustvovao Damir Marjanović ili Zlatko Miletić.

Današnjem susretu je prethodio sastanak predsjedništva SDP-a na kojem se raspravljalo o reakciji na činjenicu da je SDP istisnut iz Doma naroda BiH uprkos tome što su druga najveća stranka u FBiH prema broju glasova te prva unutar koalicije Osmorka.

Sudeći po zaključku od jučer - da Za nove generacije više nisu dobrodošli partneri, za fijasko na državnom nivou očigledno krive tu stranku. Osim njih, SDP je "spremio kazne" i za NES i SBiH. Iza kulisa se pominju priče i da su aktivnosti Naroda i pravde posljedično dovele do toga da SDP nema delegata ni u hrvatskom ni bošnjačkom klubu Doma naroda.

O svemu nabrojanom kao i o drugim nesuglasicama unutar koalicije će razgovarati i danas, a partneri će morati odlučiti i kako će ići dalje u formiranje koalicije. Očekuje se da će o zaključcima sa sjednice javnost obavijestiti Nermin Nikšić.

Nakon sastanka se jučer obratio Vojin Mijatović kazavši da će SDP u kantonima ići u formiranje vlasti i sa SDA ukoliko za to bude potrebe. No dešavanja na političkoj sceni govore da nije nerealno očekivati ni da se SDA pokuša uključiti u formiranje vlasti na federalnom nivou.

Crv sumnje da će SDP napraviti dogovor sa SDA pojavio se tokom vikenda. U isto vrijeme, koalicija u FBiH postaje sve tjesnija, a potrebno je brzo formiranje vlasti. Stranke očigledno još nemaju načina kako da uspostave Vladu FBiH zbog čega se i sastaju danas.