Uk kao meta
10

U Sarajevu protesti mladih koji nisu dobili puni iznos subvencije za kupovinu stana

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu se danas održavaju protesti nezadovoljnih mladih kojima Vlada KS nije isplatila puni iznos subvencije odnosno 10.000 KM za kupovinu stambenog objekta.

Protesti se održavaju nakon što je premijer Nihad Uk prošle sedmice odgovorio na pitanje novinara portala Klix i kazao da mladima neće biti isplaćen dodatni novac, odnosno 5.200 KM.

"Izlazimo na proteste, i nije samo zbog novca! Danas ćemo mi mladi izaći na ulice, ne samo zbog onih famoznih subvencija od 12.000 BAM koje su nam obećali, a isplatili tek 4.800 BAM. Ovo je mnogo više od novca. Ovo je znak da smo umorni. Umorni od neispunjenih obećanja, od toga da nas smatraju naivnima, da mogu da nam obećavaju kule i gradove, a na kraju nas iznevjere i misle da ćemo to samo tako prihvatiti", saopćili su.

Kažu da ovo nisu samo subvencije koje se tiču jedne mjere.

"Ovo je pitanje našeg dostojanstva. Mi mladi imamo pravo da se borimo za bolju budućnost, a ne da konstantno gledamo kako nas iznova varaju i obmanjuju. Izaći ćemo na ulice da pokažemo da nas ima, da se nismo predali i da nećemo šutjeti. Znam da će nas mnogi etiketirati, reći da smo 'botovi' nekih stranaka, kao što to obično biva kad se protestuje protiv vlasti. Ali neka bude jasno – ovaj put nema stranačkih interesa iza nas. Mi smo ovdje zbog sebe, zbog naše budućnosti. Kada nas neko iznevjeri, ne može nas više pridobiti floskulama o boljoj budućnosti – mi je tražimo sami, sada."

Istakli su da njihov glas nije vezan ni za jednu stranku, ni za jedan politički interes.

"Ovo je protest protiv sistema koji nas konstantno obmanjuje, protiv nepravde koju trpimo, protiv nesposobnosti i laži koje nam serviraju. Nećemo više samo nijemo posmatrati. Mladi smo, ali to ne znači da smo naivni. Želimo odgovornost, transparentnost i poštovanje. I zato izlazimo na proteste. Za istinu, za dostojanstvo i za sve one koji su se umorili od obećanja koja se ne ispunjavaju."

Podsjetimo, oni su prethodno dobili 4.800 KM, a zatim je Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu kojom se nalaže da dobiju još po 5.200 KM, kako bi iznos subvencije dosegao 10.000 KM, što je bila praksa na prethodnom konkursu.

Uk je kazao da za realizaciju te inicijative nema finansijskih sredstava u ovom trenutku, ali ni zakonskog uporišta.

S druge strane, Ministarstvo komunalne privrede KS zatražilo je od ostalih ministarstava da dostave informaciju o sredstvima koja neće utrošiti u 2024. godini, kako bi Vladi KS bio upućen prijedlog o preraspodjeli finansijskih sredstava.