Budućnost BiH
70

U Sarajevu se održava ministarska konferencija o pristupanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u saradnji s Delegacijom Evropske unije u BiH i Direkcijom za evropske integracije danas je u Sarajevu organizovalo konferenciju na temu pregovora o pristupanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Među brojnim zvanicama su i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ambasador Francuske u BiH Francois Delmas te predsjednica Venecijanske komisije Claire Bazy Malaurie.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza rekao je da BiH ima jasan smjer i put kojim mora ići na putu ka EU.

Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler obratio se prisutnima i u pozdravnoj poruci rekao da mu je čast biti na ovakvoj konferenciji.

"Istinsko je ohrabrenje vidjeti danas s nama toliki broj zvaničnika iz BiH, iz susjednih zemalja, iz Venecijanske komisije, a što je potvrda vaše spremosti da pomognete ovoj zemlji da napreduje na evropskom putu", rekao je Sattler.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto također je poželjela dobrodošlicu svim učesnicima konferencije.

Ambasador Francuske u BiH François Delmas istaknuo je kvalitetu sudionika današnjeg događaja, rukovodilaca iz oblasti politike, uprave, pravosuđa i civilnog društva. Bez aktivnog angažmana tih aktera ne bi bio moguć napredak u oblasti pravne države. Istaknuo je i regionalnu dimenziju današnjeg događaja i naravno evropsku.

"Budućnost jugoistočne Evrope je u Evropskoj uniji. Francuska je uvjerena u to", naglasio je.