Program britanske vlade
532

U Sarajevu zvanično započeo projekat "Škole za 21. vijek"

Piše: L. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Projekat "Škole za 21. vijek" koji je danas zvanično počeo u Sarajevu poboljšat će kapacitete svih osnovnih škola na Zapadnom Balkanu, te će omogućiti svim učenicima starosne dobi od deset do 15 godina sticanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i programiranja.

Događaju je prisustvovalo pet različitih ministara koji su ujedno i glavni govornici, a radi se o Matthewu Fieldu - Ambasador Velike Britanije u BiH, Natalija Trivić - ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske, Ružica Mikulić - ministrica znanosti, kulture i športa Zapadno hercegovačke županije te Petar Galić, ministar znanosti, kulture i šsporta Kantona 10.

Prisutnima su se obratile i Zineta Bogunić - ministrica nauke i mladih KS, te Larisa Halilović - direktorica British Councila u BiH. Ovaj projekat podržala je vlada Ujedinjenog Kraljevstva iznosom od deset miliona funti, a današnje obraćanje otvorio je Mathew Field.

Specijalna gošća događaja bila je Grace Owolade-Coombes, certificirana Raspberry Pi edukatorica koja sa svojim sinom Femijem vodi fantastično inkluzivni klub South London Raspberry Jam.

Škole za 21. vijek je ambiciozni obrazovni program u trajanju od tri godine, kojeg je osmislio i implementira British Council, a finansira vlada Velike Britanije. Program će omogućiti učenje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i programiranja za preko milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina, u zemljama širom Zapadnog Balkana.

"Zadovoljstvo mi je predstaviti ovaj program, najveću investiciju Ujedinjenog Kraljevstva u BiH ali i cijelom zapadnom Balkanu. Ovaj program daje resurse opremu i podršku svim osnovnim školama na zapadnom balkanu sa ciljem uvođenja inovativne nastave koja je fokusirana na sticanje prijeko potrebnih vještina na modernom tržištu rada", kazao je Field.

Dodao je i kako će program mlade ljude naučiti vještinama budućnosti. Velika Britanija je lider u polju nauka o kompjuterskom obrazovanju i drago mu je što će svoje znanje i iskustvo podijeliti sa zapadnim Balkanom i tako investirati u obrazovanje i bolju budućnost svake od zemalja regiona.

Ostali ministri su dodali kako im je drago što zemlje regiona imaju priliku učestvovati u ovom velikom događaju, te kako se raduju trogodišnjem programu koji je već počeo. Izrazili su zadovoljstvo saradnjom sa školama i brojnim učenicima koji će učiti o specijalnim vještinama.

U sklopu programa, svaka škola će dobiti određeni broj micro:bit uređaja – džepnih računara na kojima djeca mogu programirati i koje mogu koristiti za sve školske predmete kako bi rješavala svakodnevne probleme.

Nastavnici i djeca će se upoznati sa programiranjem kroz kodiranje zasnovano na blokovima koristeći Micro:bit uređaje. Ovi uređaji imaju svrhu da inspirišu mlade ljude da budu kreativni u korištenju digitanih tehnologija i da razviju ključne vještine u nauci, tehnologiji i inženjerstvu. Djeca će također imati priliku da nauče HTML, CSS i Python kroz kreiranje igrica, animacija i web stranica u vannastavnim programerskim klubovima.

Također će učiti o kritičkom razmišljanju i rješavanju problema. Učenici će steći sposobnost da kritički sagledavaju iskustva i procese učenja, te da donose efektivne odluke.

Važno je naglasiti da je British Council britanska organizacija za međunarodnu saradnju u kulturi i obrazovanju. Oni sarađuju sa preko 100 zemalja na poljima umjetnosti i kulture, engleskog jezika, obrazovanja i civilnog društva.