Britanska ambasada
50

Ko je sve bio na obilježavanju rođendana kralja Charlesa u Sarajevu: Čović, Lendo, Isak i drugi

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Ambasadi Velike Britanije u Bosni i Hercegovini obilježen je rođendan kralja Charlesa III. Događaju je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog, privrednog, akademskog i kulturnog života naše zemlje.

Između ostalih, događaju su prisustvovali predsjednik HDZ-a Dragan Čović, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak kao i zastupnici SDP-a Saša Magazinović i Damir Mašić. Priustan je bio i američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, kao i lider HDZ-a Dragan Čović. Ko je sve bio pogledajte u našoj fotogaleriji i na videosnimku iz ambasade.

Pored brojnih zvanica iz Bosne i Hercegovine, ovogodišnjoj proslavi prisustvuje i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, lord Stuart Peach.

Prisutnima se obratio ambasador Britanije u Sarajevu Julian Reilly.

"Ponosni smo što u društvu velikog broja prijatelja iz cijele Bosne i Hercegovine danas proslavljamo rođendan Njegovog veličanstva kralja Charlesa III. Ovo je prilika da predstavimo najbolje što Britanija ima za ponuditi, slavimo rad Njegovog veličanstva i zahvalimo našim prijateljima i partnerima u Bosni i Hercegovini", rekao je Reilly na početku svog izlaganja", kazao je Reilly.

Istakao je da je ovogodišnja proslova usmjerena na izvrsnost Velike Britanije na polju kulture i visoko-tehnološke kreativne industrije koja, kako je istakao, nudi prilikom da vidimo stvari drugačije.

"Godišnja proslva kraljevog rođendana je jedan od najvažnijih događaja za ambasadu i naglašava sve urađeno tokom godine", kazao je ambasador.

Dodao je da je to prilika da pokažu najbolje što Britanija ima za ponuditi, da slave rad kralja Charlesa III i da zahvale prijateljima i partnerima u Bosni i Hercegovini na svemu što rade zajedno kako bi izgradili bolju budućnost za sve.

"Ove godine smo se fokusirali na izvrsnost Velike Britanije u polju kulture i hi-tech kreativne industrije. od filmske industrije do muzičke produkcije, pa online igrica, Velika Britanija je predvodnik. Ovdje, u Bosni i Hercegovini Ambsada i British Councile povezuju stručnost iz Velike Britanije sa lokalnim partnerima, kompanijama i pojedincima. Drago mi je što je sa nama večeras veliki broj naših Chevening stipendista, od kojih mnogi rade na polju umjetnosti i kulture, što je sama srž svakog društva. A mito znamo i slavimo u Velikoj Britaniji stalno, jer, naša snaga je u našim različitostima", rekao je Railly.

Gostima su se predstavili britanski vojni gajdaš major Alan Thomson i vojni bend The Band of the Royal Regiment of Scotland.