Postavljeni kreveti
58

U Širokom Brijegu izolatorij za zaražene koronavirusom napravili u sportskoj dvorani

G. Š.
Izolatorij za smještaj zaraženih koronavirusom u Širokom Brijegu je opremljen u sportskoj dvorani, potvrdio je Štab Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

Izolatorij je, kako se navodi, pripremljen u dvorani Sportskog centra ''Pavković', gdje su postavljeni kreveti i izvršena dezinfekcija.

U opremanju širokobriješkog izolatorija učestvovali su pripadnici PVP Široki Brijeg, DVD Mokro, kao i pripadnici službi zaštite i spašavanja – Služba Crvenog križa ZHK, GSS Široki Brijeg, te volonteri navijačke grupe ''Škripari'', a pripreme su nadzirali članovi Kantonalnog štaba civilne zaštite i Gradskog štaba CZ Širokog Brijega.

"Zahvaljujemo porodici Pavković koja je Štabu CZ ZHK dala na korištenje dvoranu SPC Pavković, a koju smo danas zajedničkim snagama svih raspoloživih službi pripremili prema naredbi Štaba“, kazao je Josip Zelenika, sekretar Crvenog križa ZHK i član Štaba CK ZHK.

Trenutno se doprema oprema i za prostor na području Ljubuškog koji će se opremati ukoliko se popune kapaciteti u Širokom Brijegu, a određene su lokacije i na prostoru Posušja i Gruda.

“Prostori za smještaj lakše oboljelih se pripremaju planiranom dinamikom. Zahvaljujem svima u ime Štaba koji su danas i u proteklim danima pomogli da sve ide svojim tokom”, izjavio je Drago Martinović, načelnik Štaba CZ tog kantona.

Do sada su na prostoru ZHK od posljedica koronavirusa umrle dvije osobe, a zaraženo je 36 osoba od kojih je 25 iz Širokog Brijega, 7 iz Gruda i 4 Posušja.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHK, u samoizolaciji se nalazi 969 osoba, od kojih je 320 u Širokom Brijegu, 316 u Posušju, 196 u Ljubuškom i 137 u Grudama.