Svjedočanstvo prežvijelih
52

U Srebrenici se održava konferencija o presudi Radislavu Krstiću: Nećemo pregovarat o svojoj priči

F. H.
Emir Suljagić (Foto: Memorijalni centar Srebrenica)
Emir Suljagić (Foto: Memorijalni centar Srebrenica)
U prostorijama Kulturnog centra u Srebrenici održava se konferencija "Pravda i sjećanje: Refleksije na osuđujuću presudu Radislavu Krstiću".

Konferencija ima za cilj da okupi studente, akademske radnike, istraživače, te sve zainteresovane za teme pravde, sjećanja i historije, kako bismo zajednički razmijenili ideje i refleksije na važnu osuđujuću presudu Radislavu Krstiću.

Ova presuda predstavlja značajan momenat u procesu pravde i suočavanja s prošlošću te je ključna za razumijevanje genocida u Srebrenici, naveli su iz Memorijalnog centra.

“Mi smo ovdje danas u svojoj priči i nemamo namjeru pregovarati o svojoj priči, nemamo namjeru tražiti dozvolu ili dopustiti bilo kome da definiše granice našeg iskustva", istakao je u svom govoru direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Prvi panel se fokusira na svjedočanstva preživjelih genocida u Srebrenici. Preživjeli su podijelili svoja iskustva i kako su oni doživjeli pravdu kroz presudu Radislavu Krstiću. Panel ima za cilj da osnaži glasove preživjelih i istakne važnost njihovih priča u procesu sjećanja.

Fahrudin Muminović je imao nepunih sedam godina kada je zajedno sa svojim ocem odveden na strijeljanje.

"Otac mi je rekao da se sakrijem ispod kreveta, ali su nas našli i izveli vani. Svezali su nam bijele marame oko očiju da ne vidimo kuda nas voze...", ispričao je Muminović.