Nekadašnji komandant
0

U Sudu BiH 31. oktobra izjašnjenje o krivnji Šerifa Patkovića za zločin u Dusini

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U Sudu Bosne i Hercegovine 31. oktobra o krivnji bi se trebao izjasniti Šerif Patković, nekadašnji komandant Drugog bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, optužen za zločin u Dusini kod Zenice.

Patković je optužen da je 26. januara 1993. godine, u prijepodnevnim satima, nakon što je Armija BiH ovladala selom Dusina, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, lišio života zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Dusina, koji je prethodno ranjen ležao na zemlji, a o krivnji će se izjasniti na ročištu u četvrtak, 31. oktobra.

U utorak, 29. oktobra, predviđeno je izlaganje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Milomir Đuričić osuđen na pet godina, a Vukadin Spasojević na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru “Uzamnica” u Višegradu.

Đuričić je osuđen u svojstvu upravnika “Uzamnice” od augusta 1992. do aprila 1993., a Spasojević kao razvodnik straže u ovom logoru od maja 1992. do septembra 1993. godine.

Sud je ranije izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Spasojevićem, koji nije pronađen na adresi stanovanja nakon izricanja nepravosnažne presude.

U Sudu BiH ove sedmice će se nastaviti i suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim gradovima, javlja Detektor.