Sarajevo
76

U toku rekonstrukcija krajnje desne trake u ulici Kulina bana, tramvaji saobraćaju do Skenderije

B. R.
Rekonstrukcija saobraćajnice u sarajevskoj ulici Obala Kulina bana (Foto: V. D./Klix.ba)
Rekonstrukcija saobraćajnice u sarajevskoj ulici Obala Kulina bana (Foto: V. D./Klix.ba)
Rekonstrukcija krajnje desne trake na glavnoj gradskoj saobraćajnici u Sarajevu, u ulici Obala Kulina bana, počela je proteklog vikenda.

Radovi se izvode od spoja ulica Obala Kulina bana i Hamze Hume do spoja ulica Obala Kulina bana i Ćumurija. Krajnja desna traka je namijenjena za tramvaje i ostala vozila javnog prijevoza. Shodno tome, tramvaji od 26. oktobra do 5. decembra neće saobraćati od Ilidže do Baščaršije, odnosno saobraćat će od Ilidže do Skenderije.

Nastavlja se saobraćanje autobusa na linijama na spomenutim ulicama, među kojima su linije Nedžarići - Baščaršija te komercijalne linije Dobrinja - Vijećnica i Hrasnica - Vijećnica. Autobusi su alternativa onima koji javnim prijevozom žele ići dalje od Skenderije.

Rekonstrukcija krajnje desne trake neće značiti rekonstrukciju tramvajske pruge, već isključivo asfaltne površine. Tramvajska pruga od Skenderije do Vječne vatre je rekonstruirana 2012.

S obzirom na to da se zbog radova stvaraju saobraćajne gužve, najprihvatljivije je da, ukoliko je to moguće, izbjegavate putovanje automobilom do samog centra grada.

Ovi radovi su dio rekonstrukcije glavne gradske saobraćajnice od Skenderije do Vječne vatre. Prva faza rekonstrukcije je od Skenderije do Radićeve ulice, druga faza je od mosta Ćumurija do Vijećnice i treća faza je od Vijećnice do Vječne vatre. Ukupna dužina sve tri dionice je 2,8 kilometara. Tom prilikom bit će rekonstruirane pješačke površine i tramvajske stanice.

Radovi su počeli u julu ove godine, a rok za završetak radova je tri godine. No, u kantonalnom Ministarstvu saobraćaja očekuju da će svi radovi biti završeni prije navedenog roka. Izvođač radova je austrijska kompanija Strabag, a vrijednost radova je 6,5 miliona KM. Novac je osiguran kantonalnim budžetom.

Spomenuta saobraćajnica je posljednji put rekonstruirana prije 18 godina.