S kim će u savez?
61

U toku sjednica DF-a u Sarajevu, razgovara se o koaliranju na federalnom i državnom nivou

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) danas u Sarajevu održava sjednicu na kojoj će se između ostalog razgovarati i o ulasku u vlast.

Sjednicu kao što je i očekivano predvodi predsjednik stranke Željko Komšić, a na njoj su prisutni i drugi članovi predsjedništva stranke.

Kao što su ranije naglasili DF-ovi zvaničnici, na današnjoj sjednici razgovarat će se o ulasku ove stranke u koalicije na federalnom, odnosno državnom nivou.

"Što se tiče federalnog i državnog nivoa na sjednici predsjedništva ove stranke 15. novembra, predsjedništvo DF-a će se odrediti", kazao je Vlatko Glavaš prije nekoliko dana za TVSA.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Podsjećamo, predstavnici stanaka Trojke koji predstavljaju Osmorku pozvali su DF na zajedničko djelovanje na svim nivoima vlasti u BiH nakon što je osam stranaka potpisalo koalicioni sporazum koji je osnov pregovora za formiranje vlasti.

Prije dva dana, o koaliranju s drugim strankama govorio je i potpredsjednik Demokratske fronte Milan Dunović.

"Moram reći da kada vas neko sa manje glasova poziva u koaliciju da je to meni čudno. To je u političkoj teoriji i praksi neizvodljivo, da neko ko nije politički pobjednik poziva nekoga u koaliciji. Na nivou Federacije ta stranka NiP ima 67.000 glasova, DF ima 107.000. Razlika od 40.000 glasova i sad vam nešto nudi. Kako će vam neko nuditi glasove ko ima manje glasova od vas. To je prvi problem. Drugi problem je taj da koaliranje na nivou entieta i države BiH je nešto o čemu se u DF ne odlučuje na osnovu medijskih natpisa kad vas neko preko medija pozove i o tome konačnu odluku donose organi stranke. Što se tiče koaliranja na kantonalnim nivoima, potpunu slobodu imaju kantonalne organizacije DF-a jer je tako definisano statutom stranke", naglasio je Dunović.

Nakon sjednice bit će poznato više informacija o zaključcima.