Ususret pravdi
83

U Tužilaštvu BiH sastanak o slučaju "Dženan Memić": Istraga napreduje, postoje i novi detalji

A. B.
Sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, tužilačkog tima koji radi na slučaju Dženan Memić te Muriza Memića i njegovog advokata Ifeta Ferageta održan je danas u Sarajevu, nakon čega je oštećena strana poručila da su zadovoljni razgovorom te da ima nekoliko novih detalja koje zbog istrage ne mogu otkrivati.

Advokat Ifet Feraget je kazao kako nije primjereno komentarisati detalje sa sastanka, ali je posebno naglasio da predmet "Dženan Memić" zajedno s predmetom "David Dragičević" moraju donijeti promjene u bh. pravosuđu te samo naveo da istraga dobro napreduje.

"Iako ima itekako ozbiljnih negativnih utjecaja na ovu istragu, želim naglasiti da je ona u toku, proširena je i sada čekamo njene rezultate za koje nam još nisu rekli kada će biti. Razgovarali smo s postupajućim tužiocem Ćazimom Hasanspahićem i nažalost još nismo vidjeli tužilački tim, ali koliko primjećujemo Hasanspahić ozbiljno radi na ovom predmetu sa svojim saradnicima", naveo je Feraget.

Feraget je poručio i to da integritet ni u kojem slučaju ne znači da tužioci smiju zataškati očigledna ubistva.

"Međutim i kada je stvar toliko očigledna ipak za Sud morate pripremiti dokaze, dakle iz dokaza, a to je ono što se nalazi u spisu se mora vidjeti ta očiglednost, ta namjera spremnost i postupci tužilaštva koji ukazuju na zataškavanje ubistva. Oštećeni u našem postupku nema apsolutno nikakva prava i da nije bilo medija vjerovatno ne bismo uspjeli. Uporni smo borimo se i borit ćemo se do kraja. Govorimo o tužiocima koji su procjenjivali okolnosti koje bi svaki laik drugačije procijenio. Jer znaju oni dobro šta je ubistvo, a šta saobraćajna nesreća", istakao je Feraget.

Ifet Feraget i Muriz Memić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ifet Feraget i Muriz Memić (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Muriz Memić je posebno naglasio da u ovom procesu vjeruje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić i postupajućem tužiocu te da je riječ o ogromnoj istrazi.

"Ja sam oštećeni u ovom postupku i nemam nikakva prava, ali će svakome ko se možda nađe u mojoj i sličnoj situaciji biti lakše nakon ovoga. Ima dosta novih detalja koje ne možemo otkriti zbog istrage, ali, radi se na slučaju. Uglavnom mogu reći da smo izašli zadovoljni sa sastanka", kazao je Memić.

Feraget je podsjetio da je prijava za preuzimanje istrage podnesena Tužilaštvu BiH u oktobru 2018., a istraga je otvorena skoro godinu kasnije, tačnije, u septembru 2019.

"S obzirom na ogroman broj učesnika koji su u međuvremenu saslušani i ogroman broj istražnih radnji mogu reći da je ta istraga do sada vođena kako treba u skladu sa zakonom. Kada će biti tužilačka konačna odluka i određenih poteza koje oštećenika, njegovu porodicu i mene zanimaju, nisu nam rekli. Nadamo se da će to biti uskoro", zaključio je Feraget.