31. godišnjica
77

U župi Čajdraš kod Zenice obilježeno stradanje prvog zeničkog branitelja

E. M.
Foto: KTA
Foto: KTA
U zeničkoj župi Presvetog Srca Isusova u Čajdrašu proteklog vikenda obilježeno je stradanje prvog poginulog branitelja Zorka Žepačkića i drugih branitelja zeničkog HVO-a te župnika Božu Markotića.

U Čajdrašu se okupilo blizu stotinu vjernika koji su odali počast poginula koji su svoj život dali za odbranu domovine Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, ne samo na prostorima Zenice i centralne Bosne već i na drugim dijelovima BiH. Odata je počast za 135 branitelja iz zeničkog kraja, 27 branitelja i pet civila iz župe Čajdraš uz dvije nestale osobe.

Kako prenosi KTA, po prvi puta prisustvovao je jedan dio svećenika koji pastoralno djeluju u zeničkom kraju, svećenika rodom iz zeničke kotline kao i bogoslova hercegovačkih biskupija čajdraških korijena Mate Puljića.

Obilježavanju strada prisustvovali su i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti na svim bosanskohercegovačkim razinama, posebno iz Zeničko-dobojskog kantona, susjednih kantona i općina, pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, svih hrvatskih braniteljskih udruga Grada Zenice i susjednih općina i dijela političkih stranaka s hrvatskih predznakom Grada Zenice.

Pripadnicima Zeničke brigade HVO-a teško pada da do današnjeg dana ne mogu dobiti službeno odobrenje za centralno spomen-obilježje u Gradu Zenici, zeničko medijsko sadržajno pokrivanje obrambenog doprinosa u obrani Bosne i Hercegovine, zanemarivanje dana pogibije prve civilne žrtve Grada Zenice djevojčice Matee Jurić, neprocesuiranje stradanja branitelja, civila u zeničkim zatvorima i logorima poput Muzičke škole i posebnog odjela Kazneno-popravnog doma u Zenici.