Sporna politika
83

Udruženje žrtava i svjedoka genocida prozvalo Zorana Milanovića zbog odlikovanja jedinica HVO-a

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida prozvali su predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog odlikovanja vojnih jedinica HVO-a.

"Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, će po svemu sudeći, u svom mandatu, odlikovati sve jedinice i 'zaslužne' pojedince HVO-a. Pozivajući se na ulogu Republike Hrvatske i HVO-a u zaštiti i oslobađanju BiH, Milanović, kao i pojedini drugi dužnosnici RH, ponovo nenajavljeno krstare Bosnom i Hercegovinom ne poštujući njen suverenitet", navodi se.

Ističu da niko ne osporava podršku i pomoć koju je Bosna i Hercegovina dobila od Republike Hrvatske, ali isto tako niko osim hrvatske politike ne osporava presude Tribunala iz Haga koje se odnose na naredbodavce i izvršioce zločina iz reda hrvatskog naroda.

"I ne samo to, upravo je Zoran Milanović osoba koja se posljednju deceniju pojavljuje u izvještajima suda iz Haga upućenih Vijeću sigurnosti UN, osoba koja je razvalila saradnju u progonu ratnih zločinaca, doprinijela njihovoj zaštiti, ali i kao osoba koja dodjeljuje odlikovanja osumnjičenim i presuđenim ratnim zločincima. Pozivamo Milanovića da osigura regionalnu saradnju u progonu zločinaca, a ne da štiti ratne zločince dodjeljujući im državna priznanja RH", poručili su iz udruženja.

Na kraju navode da Izražavaju protivljenje i pozivaju sve one koji u BiH obnašaju bilo kakvu odgovornu dužnost da se suprotstave ovim i sličnim načinima ponižavanja žrtava.