Ustupanje predmeta
24

Udruženje žrtava rata o prijedlogu da Srbija i Hrvatska procesuiraju zločine iz BiH: Šta se iza brda valja?

A. Ku.
Foto: Klix.ba/EPA-EFE
Foto: Klix.ba/EPA-EFE
Izjava glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Sergea Brammertza koji je kazao da bi predmeti ratnih zločina trebali biti ustupljeni Srbiji i Hrvatskoj izazvala je nezadovoljstvo u bh. javnosti.
Negativne reakcije neposredno nakon sastanka uslijedile su iz udruženja žrtava.

Oko 40 posto osumnjičenih i optuženih za ratne zločine u BiH je nedostupno, a većina njih se nalazi u Srbiji i Hrvatskoj i ima i državljanstva ovih zemalja koje ne isporučuju državljane.

Problem je, međutim, odnos tih zemalja, posebno Srbije, prema ratnim zločinima i genocidu u BiH, koji Srbija ne priznaje te ga naziva "strašnim zločinom".

Predsjednica Udruženja žrtava rata "Foča 92-95" Midheta Kaloper Oruli kazala nam je da je po ko zna koji put šokirana.

"Iako smo cijelo vrijeme pohvaljivali rad Haškog tribunala, jer Haški tribunal nije švedski stol pa da možete uzeti šta hoćete. Ali, izjava jučerašnja izjava gospodina Brammertza izazvala je šok kod nas žrtava. Prebacivanje, odnosno ustupljivanje predmeta Srbiji i Hrvatskoj iz BiH, a mi sve ove godine tražimo da se potpiše ta regionalna saradnja jer nam vrijeme curi, a mnogi ratni zločinci se kriju u Republici Srbiji i Hrvastkoj koji su počinili gnusne zločine u BiH. Pri tome, Srbija nikada nije priznala genocid u BiH i osudila zločin. Kako da im mi vjerujemo? Pa to je kao da im ponovo serviramo naše građane", kaže.

Ističe da ti sudovi ništa nisu uradili da osude zločince koji se slobodno šetaju po Srbiji i Hrvatskoj.

"Postavljam sama sebi pitanje šta se iza brda valja i odakle gospodinu Brammertzu takva, narodski rečeno, luda ideja", kazala je.

Ističe da su članice Udruženja žrtava rata "Foča 92-95" revoltirane jer nisu pozvane na sastanak na kojem je bio Brammertz, a na kojem se govorilo o ovoj bitnoj stvari te im nije dopušteno da iskažu svoj stav.

Mnogi sumnjaju da je međunarodnoj zajednici i pravosuđu cilj riješiti što veći broj slučajeva ratnih zločina kako bi imali pozitivnu sliku rada na ovakvim predmetima. Međutim, sasvim je jasno da oni ne mogu biti riješeni na adekvatan način ukoliko ih budu rješavali pravosudni sistemi zemalja koji kriju osumnjičene za ratne zločine, kao i presuđene zločince.