Velike bujice
39

Uk o poplavama koje su pogodile općinu Kreševo: Mještani tvrde da su problem napravili šumari

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk govorio je o poplavama koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine te se posebno osvrnuo na stanje u Kreševu i poručio kako je u razgovoru s mještanima čuo šta bi mogao biti jedan od mogućih razloga zbog čega je došlo do ovakve situacije.
Između ostalog, Uk je gostujući na Face televiziji izjavio kako je posjetio dijelove Kreševa te pričao s građanima o problemima.

"Na tragu ovog eventualno problema sa kamenolomom (Donja Jablanica op. a.), vjerovatno je situacija bila slična i u Tarčinu tj. selu koje sam išao da posjetim. Ono jest da pripada općini Kreševo, ali stanovništvo gravitira Kantonu Sarajevo. Po njihovom tvrdnjama, razlog ove bujice koja nije napravila životnu štetu, ali jeste ekonomsku, jesu šumari SBK koji su krčili šumu u gornjem toku Crne rijeke", rekao je Uk.

Pojasnio je kako su šumari tu napravili minu akumulaciju koja je prouzrokovala probleme.

"Napravili su mini akumulaciju kako bi nasipom mogli preći s jedne na drugu obalu. Tu se generisalo drveće. To je tvrdnja mještana tog sela koji kažu da je u jednom trenutku to puklo i u dvije minute sve odnijelo", rekao je Uk za Face televiziju.