Dogovor sa sindikatima
74

Uk obećao da će do kraja godine biti ukinute liste čekanja u zdravstvenim ustanovama KS

B. R.
Premijer Uk i predstavnici sindikata nakon potpisivanja ugovora (Foto: Vlada KS)
Premijer Uk i predstavnici sindikata nakon potpisivanja ugovora (Foto: Vlada KS)
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (NS) obećao je da će do kraja godine biti ukinute liste čekanja u kantonalnim zdravstvenim ustanovama.

To je poručio nakon što je s tri sindikata iz oblasti zdravstva danas potpisao ugovore o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora, koji podrazumijevaju i rast plate, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Uvjerava da su kantonalna vlada, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i predstavnici sindikata učinili najbolje u ovom trenutku. Izrazio je zadovoljstvo što se, kako je konstatovao, riješenim statusom medicinara završava ova i ulazi u sljedeću kalendarsku godinu. Za njega je to najbolji preduslov za zdravstvenu reformu na kojoj Vlada Kantona Sarajevo radi nekoliko godina.

"Suština izmjena, osim tehničke činjenice da se kolektivni ugovori produžavaju do aprila 2025., jeste povećanje satnice u ovoj godini na 3,0, a od sljedeće godine na 3,07. Uspjeli smo sa sindikatima dogovoriti da će s menadžmetima zdravstvenih ustanova, čiji je osnivač Kanton Sarajevo, učiniti sve da liste čekanja do kraja ove godine budu ukinute", naglasio je.

Prema riječima Uka, vlada i sindikati imaju zajednički interes, a to su zadovoljni pacijenti te će učiniti sve da pacijenti budu zadovoljni, kako kroz finansiranje različitih preventivnih programa, ali i kroz kadrovsko kapacitiranje zdravstvenih ustanova.

"Onog trenutka kada podjednako budu zadovoljni i nezadovoljni i jedna i druga ugovorna strana, možemo reći da smo uradili dobar posao. U interesu svih nas je da izbjegnemo štrajkove, gdje bi samo pacijenti ispaštali", napomenuo je.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo Izet Hočko izrazio je zadovoljstvo što je izbjegnut štrajk.

"U nastupima smo uvijek govorili da želimo biti partneri vladi i učiniti najbolje za naše građane. Izmjena satnice je u redu, tu nemam prigovora, iako je moglo biti bolje, jer postoje značajna finansijska sredstva . Mi smo prvi u svijetu koji ćemo ukinuti liste čekanja. Nadam se da će u budućnosti pregovori biti mnogo kraći i s mnogo više razumijevanja, iako smo na kraju uspjeli sve okončati na zadovoljstvo svih, a najviše građana koji će biti u prilici da redovno dobiju zdravstvenu zaštitu", istakao je Hočko.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Senad Sadiković kazao je da je ovakav dogovor nabolje što se moglo uraditi u ovom periodu.

"Zahvaljujem se Vladi Kantona Sarajevo i našim članovima koji su prihvatili ove uslove. Nadam se da ćemo u narednom periodu još bolje pregovarati i osigurati još bolje uslove za zdravstvene radnike u Kantona Sarajevo. Najviše nam je drago što se nije desio generalni štrajk, kako pacijenti ne bi ispaštali", naveo je Sadiković.

Predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo Elvedin Vatreš istakao je veoma dobru saradnju s vladom te naveo da su pomaci itekako vidljivi.

"Zahvaljujem se premijeru Uku, resornom ministru te svim drugim ministrima koji su bili za povećanje satnice, odnosno poboljšanje našeg zdravstva. Mi ćemo nastojati da uradimo što više možemo", rekao je Vatreš.

Podsjetio je na važnost medicinskih sestara i tehničara za zdravstveni sistem te je naveo da su oni najviše uz pacijente, da ih dočekuju i ispraćaju prilikom bilo koje intervencije, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.