U toku 60 procedura
107

UKC Tuzla realizirao je 38 javnih nabavki, ali se na aparat za zračenje i dalje čeka

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Univerzitetski klinički centar u Tuzli u dvogodišnjem periodu je realizirao 38 javnih nabavki vrijednih više od 2,4 miliona KM, a trenutno je u toku još 60 procedura. No, najporaznije je da i dalje nije okončana nabavka linearnog akceleratora o kojem ovise životi onkoloških pacijenata.

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila informaciju o provedenim aktivnostima i dinamici utroška odobrenih blizu 18,7 miliona KM Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla za javnu nabavku medicinske opreme i radova za period od 2022. do 2024. godine.

"Tim povodom doneseni su zaključci kojima se prihvataju izvještaji o provedenim aktivnostima na realizaciji ugovora o finansiranju projekta adaptacije dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo, projekta prve faze adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentsku psihijatriju na Klinici za psihijatriju, odluke o odobravanju finansijskih sredstava za nabavku medicinske opreme, nabavke linearnog akceleratora sa CT stimulatorom, XSIO softverskom jedinicom i fantomom sa provjeru fizičkih mjerenja", naveli su iz Vlade TK.

Također, prihvaćen je i izvještaj o realizaciji provedenih aktivnosti na realizaciji projekta rekonstrukcije prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata.

"Od ukupnog iznosa 10 miliona KM se odnosi na nabavku medicinske opreme za koju je UKC Tuzla izrazio potrebu, a 7,75 miliona KM na sredstva odobrena za nabavku linearnog akceleratora sa CT simulatorom, XSIO softverskom jedinicom i fantomom za provjeru fizičkih mjerenja, 604.000 KM za adaptaciju dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo, 300.000 KM za prvu fazu adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju i 30.000 KM za rekonstrukciju prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata", napisano je u izvještaju.

Kada je u pitanju 10 miliona KM odobrenih za nabavku medicinske opreme, u informaciji se navodi da je procedura javne nabavke okončana za ukupno 38 postupaka ukupne vrijednosti 2.438.679 KM, a u toku je procedura za njih još 60 ukupne vrijednosti nešto većoj od tri miliona KM.

"Za preostalu opremu postupci će biti pokrenuti nakon utvrđivanja konačnog iznosa ostatka novčanih sredstava", istaknuto je u informaciji.

S druge strane, trenutno najveća potreba vlada za nabavkom linearnog akceleratora, koji se koristi u postupku radioterapije onkoloških pacijenata. Procedura javne nabavke do danas nije okončana, tri tendera su oborena zbog žalbi, a cijeli slučaj istražuje i Tužilaštvo TK.

"Kada je u pitanju postupak nabavke linearnog akceleratora, poznato je da je Ured za razmatranje žalbi poništio postupak ove nabavke, dok je UKC Tuzla u svoj Plan nabavki za 2024. godinu uvrstio nabavke opreme i usluga za rekonstrukcije i adaptacije tri navedene klinike te se raspisivanje tendera i nabavka očekuje u narednom periodu", ističe se iz Vlade TK.

Kako nam je potvrđeno, Komisija za javne nabavke UKC-a Tuzla intenzivno radi na pripremanju novog tendera za nabavku lineralnog akceletora.