Odluka saveznika
70

Ukrajina može ući u NATO bez MAP-a, ovo je važna vijest i za BiH

D. Be.
NATO saveznici postigli su konsenzus po pitanju ukidanja Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) iz programa za pristupanje Ukrajine ovom savezu.

Ovo je danas objavio ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

"Nakon intenzivnih pregovora, NATO saveznici postigli su konsenzus o uklanjanju MAP-a iz programa pridruživanja Ukrajine NATO-u. Pozdravljam ovu dugo očekivanu odluku, koja skraćuje naš put ka NATO-u", napisao je.

Kuleba je dodao i da je ovo najbolji trenutak da se razjasni poziv Ukrajini da postane članica Alijanse.

Ukrajina je pojačala saradnju sa NATO-om 2014. godine u kontekstu ruske okupacije Krima i oružanog sukoba u Donbasu. Kurs ka pridruživanju Alijansi fiksiran je u Ustavu Ukrajine.

Sredinom 2021. godine održan je samit NATO-a u čijem završnom saopćenju je istaknuto da Alijansa podržava ulazak Ukrajine u NATO.

Ipak, američki predsjednik Joe Biden jučer je izjavio da Ukrajina ne može postati članica NATO-a sve dok se ne okonča rat s Rusijom jer bi u protivnom automatski NATO bio u ratu s Rusijom.

Ovo je bitna vijest i za Bosnu i Hercegovinu s obzirom da je naša zemlja na putu ka NATO-u, i već tri godine ima aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP), iako u dokumentima ne prejudicira odluku Saveza o budućem članstvu.

Potreba za članstvom u NATO-u svakim danom je intenzivnija s obzirom na secesionističke i opasne planove proruski orijentisanog Milorada Dodika i njegovih partnera na vlasti u entitetu RS.