Regija u Rusiji
18

Ukrajina saopćila da su sjevernokorejske trupe stigle u "borbenu zonu" Kurska

FENA
Ukrajina je u četvrtak saopćila da su sjevernokorejske trupe stigle u "borbenu zonu" u ruskoj pograničnoj regiji Kursk, gdje se Moskva mjesecima bori da potisne ukrajinske snage.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja - s kojom je Rusija potpisala sporazum o međusobnoj odbrani - već naoružava Moskvu za njenu invaziju, ali trupe na terenu bi označile novu eskalaciju sukoba.

"Prve jedinice DNRK vojske... već su stigle u zonu borbenih dejstava rusko-ukrajinskog rata", saopćila je ukrajinska vojna obavještajna služba GUR, dodajući da su u srijedu "zabilježene" u regiji Kursk.

Ukrajina je saopćila da je broj raspoređenih Sjevernokorejaca u Rusiji blizu "12.000" vojnika, ne precizirajući koliko ih je bilo u regiji Kursk.

Hiljade sjevernokorejskih vojnika poslano je na obuku u Rusiju, navode Sjedinjene Države i Južna Koreja.

U Rusiji, predsjednik Vladimir Putin - koji je u junu potpisao pakt o međusobnoj odbrani sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom - nije porekao te izvještaje.

"Rusija nikada nije sumnjala da je DNRK ozbiljna po pitanju ruske saradnje, mi sarađujemo sa našim sjevernokorejskim prijateljima", rekao je Putin nakon što je bio domaćin samita zemalja u razvoju.

"Ono što ćemo raditi je naša stvar", rekao je.