Stranke u pravosuđu
81

Ulazi li HDZ u Ustavni sud BiH? Glasovi Naše stranke i SDP-a ključni za izbor novog sudije

S. Š. U.
Uskoro se bira novi sudija Ustavnog suda BiH iz kvote federalnih sudija (Foto: T. S./Klix.ba)
Uskoro se bira novi sudija Ustavnog suda BiH iz kvote federalnih sudija (Foto: T. S./Klix.ba)
Za sutra je zakazana sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma FBiH koja treba utvrditi prijedlog za izbor sudije Ustavnog suda BiH iz kvote federalnih sudija. Potencijalna opasnost, krije se u izboru kadra bliskog HDZ-u.
Naime, Komisija bi trebala utvrditi prijedlog sudije za kojega bi potom trebao glasati Predstavnički dom Parlamenta FBiH, no odmah se pojavio problem.

Članovi Komisije, predsjednik Mladen Bošković iz HDZ-a, potpredsjednik Damir Mašić iz SDP-a BiH te članovi Antonio Sesar i Feliks Vidović iz HDZ-a , Aner Žuljević iz SDP-a, Dragan Mioković iz Naše stranke, Rasim Smajlović iz NiP-a, Edina Gabela iz SBiH-a, Eldan Čomor iz SDA i Dajana Čolić iz DF-a trebali bi glasati o tome da li će se Predstvničkom domu dostaviti lista sa dva najbolje rangirana kandidata, ili samo jedno ime.

Budući da je najbolje rangiran kandidat Marin Vukoja koji je blizak HDZ-u, od SDP-a se očekuje da podrži inicijativu da se Predstavničkom domu uputi lista sa dvoje kandidata, odnosno ona na kojoj će se naći i Sanela Butigan-Gorušanović, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Kako saznajemo, Klub SDP-a će se sutra odrediti u ovome slučaju nakon što se zastupnici te stranke dogovore o svim predstojećim tačkama dnevnog reda rada federalnog parlamenta.

Barem šest od 11 članova komisije morali bi glasati za odluku da se Predstavničkom domu dostave dva imena za glasanje.

To znači da pored SDA, DF-a, NES-a i SBiH moraju glasati i dva zastupnika SDP-a te jedan iz Naše stranke.

Na taj način, bez obzira na poziciju na rang listi, Predstavnički dom Parlamenta FBiH ne mora glasati za prvorangiranog pa tako postoji teoretska mogućnost da će stranke Trojke podržati sutkinju Gorušanović-Butigan.

Podsjetimo da je Marin Vukoja sekretar Predstavničkog doma Parlamenta BIH.

U zvaničnoj biografiji naveo je da je bio na pozicijama državnih službenika i sekretar Vlade Zapadnohercegovačkog kantona te Doma naroda Parlamenta BiH do 2015. godine. Ono što je važno jeste da postoje navodi da je blizak HDZ-u.

Posljedice postavljanja stranačkih kadorova na poziciju sudije Ustavnog suda BiH na kojoj se ostaje do navršenih 70 godina života su nesagledive i više no potencijalno opasne.

Ostaje da se vidi da li će Naša stranka i SDP popustiti i predati svom koalicionom partneru HDZ-u jednu od najvažnijih pozicija koja bi trebala biti lišena stranačkog uplitanja ili će ipak glasati u interesu očuvanja integriteta najvišeg suda u državi.