Jean Todt
38

UN-ov izaslanik i bivši sportski direktor Ferrarija u Sarajevu: Saobraćajne nesreće su broj jedan ubica mladih

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Danas je u Sarajevu održana press konferencija povodom posjete specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za sigurnost na cestama Jeana Todta. Tokom konferencije, Todt je naglasio važnost unapređenja sigurnosti na cestama u Bosni i Hercegovini.

"Došao sam kako bih vidio da li je postignut veći napredak u ovoj oblasti u čitavoj BiH. Saobraćajne nesreće su ubica broj jedan što se tiče mladih ljudi od 5 do 25 godina. Svake godine u saobraćajnim nesrećama nastrada 1,2 miliona mladih ljudi", rekao je Todt.

Todt je dodao da se o tome nedovoljno govori.

"Trebamo glasnije pričati o tome kako da poboljšamo situaciju u sigurnosti saobraćaja, zato smo i pokrenuli ovu kampanju. Treba raditi na edukaciji, komunikaciji, treba veće uključenje policije, bolja primjena zakona, ali i poboljšati kvalitet vozila", dodao je on.

Kako je rekao, zato su i pokrenuli ovu kampanju, a, prema njegovim riječima, radi se o jedinstvenoj kampanji koju vodi jedna francuska kompanija zajedno sa 14 poznatih osoba.

"Radi se o tome što reklamiramo ovdje: sigurnost na cesti, upotreba pojasa, poštovanje ograničenja brzine, da se ne vozi pod utjecajem alkohola i droga i da se ne koristi mobilni telefon u vožnji", zaključio je on

Jean Todt, bivši predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) i dugogodišnji sportski direktor Ferrarija, od 2015. godine obnaša dužnost specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za sigurnost na cestama. Kroz ovu ulogu, Todt neumorno radi na podizanju svijesti o globalnoj krizi sigurnosti na cestama i promicanju mjera koje mogu spasiti živote.