Visoko obrazovanje
63

Univerzitet u Sarajevu: "Ostvarili smo napredak na svjetskim rang-listama"

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: H. M./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: H. M./Klix.ba)
Iz Univerziteta u Sarajevu (UNSA) su saopćili da su ostvarili značajan porast međunarodnog ugleda te da je to potvrđeno priznanjima i projektnim uspjesima.

Smatraju da je to uspjeh za koji su naveli da je posljedica stalnog rada na unapređenju kvaliteta obrazovanja, istraživanja i internacionalizacije, čime Univerzitet postaje prepoznatljiva visokoobrazovna institucija, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou.

QS World University Rankings

QS World University Rankings je objavio svoje 21. izdanje kojim su obuhvaćene 1.503, kako su naglasili, najbolje institucije. UNSA je, kako su naveli, jedini univerzitet iz Bosne i Hercegovine koji se nalazi na QS rang-listi najboljih svjetskih univerziteta (QS World University Rankings) za 2025. godinu.

QS World University Rankings
QS World University Rankings

"Ove godine smo svjedoci porasta sa ranga od 1200. do 1400. pozicije na rang od 1001. do 1200. pozicije. UNSA se na QS rang-listi za Evropu nalazi na 488. poziciji", ukazali su.

Kako su objasnili, pouzdanost QS World University Rankingsa potvrđuje devet kriterija po kojima se mjeri kvalitet univerziteta, a koji uključuju: akademsku reputaciju, reputaciju kod poslodavca, omjer akademskog osoblja i studenata, citiranost akademskog osoblja, uključenost međunarodnog akademskog osoblja, uključenost međunarodnih studenata, međunarodnu istraživačku umreženost, uspješnost kod zapošljavanja i održivost.

"Uvažavajući kompleksnost globalnih problema s kojima se suočavamo, QS World University Rankings naglašava zapošljivost i održivost, ocjenjujući sveobuhvatnu sposobnost univerziteta da ponude rješenja, inovacije te potaknu društvene inicijative koje će imati vidljiv i mjerljiv društveno-ekonomski utjecaj", obrazložili su.

Prethodno navedeno su istakli kao razlog zašto je QS World University Rankings zamišljen kao okvir koji se stalno unapređuje kako bi mogao prikazati što više dimenzija društveno-ekonomskog utjecaja univerziteta.

U UNSA su kao važnim izdvojili da je QS rangiranje prvenstveno namijenjeno međunarodnim studentima koji pretražuju mogućnosti studiranja.

"QS ističe da je njihova misija da omoguće motivisanim studentima širom svijeta da ispune svoj potencijal. Od prethodnog izdanja u QS World University Ranking su ugrađena tri nova indikatora: održivost, uspješnost kod zapošljavanja i međunarodna istraživačka umreženost. UNSA je ostvario značajne rezultate upravo na ovim indikatorima", dodaju.

Times Higher Education World University Rankings

Za Times Higher Education World University Rankings su napomenuli da je jedini globalni sistem mjerenja učinka univerziteta koji ocjenjuje sve osnovne misije univerziteta: podučavanje, naučno istraživanje, transfer znanja i međunarodne perspektive.

"Na rang-listi univerziteta za 2024. godinu Times Higher Education World University Rankings 2024 na kojoj je rangirano 1.906 univerziteta iz 108 zemalja i regija svijeta, UNSA se nalazi na poziciji 1501+", ukazali su.

Times Higher Education World University Rankings
Times Higher Education World University Rankings

U svom 20. izdanju za 2024. prešli su sa, kako su objasnili, 13 na 18 pažljivo kalibriranih indikatora učinka kako bi pružili sveobuhvatna i uravnotežena poređenja univerziteta.

"Ovakvim sveobuhvatnim načinom ocjenjivanja uzima se u obzir veličina, značaj i ugled visokoškolskih institucija, kako za lokalnu zajednicu, tako i regionalno i međunarodno, a zatim i širina ponude raznovrsnih studijskih programa, kao i mogućnosti njihove sinergije kroz multidisciplinarni rad", dodaju.

Poručili su da im je značajno da su uvršteni na ovu listu, što su konstatovali kao potvrdom da su zadovoljeni strogi kriteriji, a to je prvenstveno broj od minimalno 1.000 relevantnih publikacija u periodu od 2018. do 2022. godine.

Times Higher Education World University Rankings je evaluirao podatke 2.673 univerziteta, a njih 1.906 je nakon evaluacije dospjelo na rang-listu.

Predstavljeni rezultati su odraz, kako su naveli, posvećenosti UNSA akademskoj izuzetnosti, istraživanju, internacionalizaciji i stalnoj težnji ka unapređenju bh. obrazovnog sistema.

"UNSA nastavlja da bude ponosan lider u oblasti visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, s vizijom da doprinese razvoju društva. Svi ovi uspjesi postignuti su zahvaljujući sinergijskom djelovanju rukovodstva Univerziteta, akademskog i administrativnog osoblja članica Univerziteta te studenata našeg univerziteta", poručili su.

S obzirom na to da QS World University Rankings i Times Higher Education World University Rankings, osim Šangajske rang liste, spadaju među, kako su naglasili, najozbiljnije rang-liste univerziteta u svijetu, očekuju da će UNSA, ako nastavi na ovaj način ulagati u kvalitet i istraživanja, u narednom periodu zauzeti svoju poziciju i na Šangajskoj rang-listi univerziteta.