Problemi tek slijede
141

Univerzitet u Sarajevu pali alarme, kažu da su pod političkim pritiskom vlasti u Sarajevu

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Sarajevu je danas, u sjedištu Rektorata Univerziteta u Sarajevu, održana konferencija na kojoj su članovi Senata UNSA govori sa kakvim se sve problemima susreću jer resorno ministarstvo i Vlada KS ignorišu njihove probleme i zahtjeve.

Škrijelj se posebno obratio ministrici nauke, visokog obrazovanja i mladih u Vladi KS Adni Mesihović naglašavajući veoma loš odnos ministarstva prema UNSA-i jer već nekoliko mjeseci ignorišu njihove zahtjeve.

Kazao je i kako će tek uslijediti problemi ako se situacija ne riješi i kako se ne ostvari neki odnos UNSA i resornog ministarstva, ali i Vlade KS.

Škrijelj je rektor UNSA do 1. oktobra i razlog zbog kojeg je održana današnja konferencija jeste taj da ukaže na probleme prije nego što njegov mandat završi.

Iznio je nekoliko ključnih problema koji tek mogu napraviti problem, ukoliko, kako kaže, resorno ministarstvo na čelu sa Mesihović nastavi ignorisati njihove zahtjeve.

"Prvi problem je taj što je zaustavljen prijem 150 asistenata, zapošljavanja i zadržavanja mladih ljudi u Kantonu Sarajevu. Pisali smo premijeru Uku koliko nam novca treba za ovaj projekat, krajem prošle godinu i u februaru ove godine. Do danas nismo dobili nikakav odgovor. To za UNSA znači odlazak mladih iz BiH, gubitak je nenadoknadiv. Gubi se šansa da se univerzitet podmlađuje", ukazuje Škrijelj.

Rifat Škrijelj (Foto: T. S./Klix.ba)
Rifat Škrijelj (Foto: T. S./Klix.ba)

Drugi problem je, kaže on, kampus UNSA.

"Drugi problem je problem kampusa UNSA. Pokrenuta je inicijativa za razvoj kampusa i tražili smo da se izgradnja kampusa proglasi projektom od posebnog interesa, ali do danas se inicijativa nije našla na vladi. Sve to stoji u ladicama ministarstva. Problem koji će tek doći do izražaja u drugoj polovini godine jesu plate. Kao UNSA izračunali da smo po blažoj varijanti manje budžetirani za preko osam miliona KM za plate za ovu godinu, a po odredbama kolektivnog ugovora preko 14 miliona KM. Kad ta nedostajuća sredstva budu došla do izražaja može nas zadesiti sudbina Nacionalne biblioteke. Ovo govorim da ne ispadne da je kriv sadašnji sastav senata, UNSA sada zna da neće biti sredstava za plate", naglašava Škrijelj.

Ono što je Škrijelj posebno naglasio jesu izmijene Zakona o visokom obrazovanju i ignorisanje zakona koje je pripremio prethodni saziv ministarstva na čijem čelu je bila Aleksandra Nikolić.

"Sljedeći problem je nastojanje resornog ministarstva da bez konsultacija sa UNSA nasilno mijenja zakon i visokom obrazovanju koji je donesen 2022. godine a kojem je nanesena šteta univerzitetu. To brutalno, nasilničko ponašanje politike u pokušaju prekrajanja zakonodavstva po kojem radi UNSA, formiranje interresorne grupe u kojoj niko nije bio iz SPUSA, iz UNSA, to neće UNSA dopustiti. Ne poštuju ni pravila ni propise. Predlažemo ministarstvu da odustane, a da vlada spriječi takvo vandalsko ponašanje. Osuđujemo nedonošenje zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti. Još jedan dokaz da resorno ministarstvo i ministrica ne poštuju rad prethodnih saziva. Zakon je pripremljen kada je ministrica bila Aleksandra Nikolić", kazao je Škrijelj.

Osim toga, ukazao je i ona političke pritiske sa kakvih se suočavaju članovi Senata, a kakvi su bili prisutni i kada se birao novi rektor.

"Pojačavaju se napadi na integritet UNSA. Pojedini članovi zarad ličnih interesa, u sprezi sa resornim ministarstvom, pokušavaju vršiti pritisak na određen način prilikom izbora rektora, a nakon toga i na pojedine članove. Organi i tijela UNSA su na određen način pod pritiskom politike koja stoji iza resornog ministarstva koje postupa suprotno interesima UNSA", skreće pažnju Škrijelj.