Potrebno novo rješenje
67

Urušeni objekat na Marijin Dvoru obezbjeđen trakom što sada usporava saobraćaj

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon urušavanja nacionalnog spomenika Električne centrale na Histerima, na Marijin Dvoru, nadležni su prostor obezbijedili trakom zbog moguće opasnosti za prolaznike. Međutim, time je došlo do jednog drugog problema.

Podsjećamo, u nedjelju se zgrada, koja je proglašena nacionalnim spomenikom, a koja se nalazi na obali Miljacke, urušila. Na zgradi, iako je već duži period bila u fazi fizičkog propadanja, nikakve signalizacije niti upozorenje o mogućem urušavanju nisu bile postavljene.

Urušavanje Električne centrale na Hisetima je, u jednu ruku, posvađalo sarajevsku vlast pa su tako Benjamina Karić i načelnik Općine Centar Srđan Mandić "prebacivali" ovlasti jedno na drugo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Bilo kako bilo, Mandić je na svom Facebooku, odmah nakon urušavanja, izvijestio da je općinska inspekcija poduzela mjere zaštite obezbjeđivanjem prostora. Međutim, sada su se stvorili novi problemi za pješake i vozače.

Naime, kako se zgrada nalazi odmah uz glavnu cestu koja vodi prema gradu, svakodnevno se na tom dijelu bilježe prometne gužve.

Postavljenom zaštitnom trakom, djelimično je zauzeta saobraćajna traka što umnogome otežava vožnju i prestrojavanje automobila. Također, postavljanjem trake zauzet je i trotoar pa pješaci doslovno moraju koračati cestom kako bi zaobišli zaštićeni prostor.

Ujedno, trakom su zauzete i tramvajske šine, a iako tramvaji trenutno ne saobraćaju do Baščaršije zbog rekonstrukcije pruge, postavlja se pitanje kako bi ovakve mjere utjecale na tramvajski saobraćaj da nije obustavljen?

Pozitivna stvar jeste ta što su nadležni postupili obezbjeđenju prostora, ali je očigledno da se mora pronaći neko novo rješenje koje neće utjecati na normalno funkcionisanje saobraćaja. A ova situacija možda i natjera nadležne da u što skorijem periodu zaštite prostor i objekte koji mogu ugroziti prolaznike.