Direktor Energoinvesta
43

Ustamujić: Ohrabruje poziv koji smo dobili od Eleka, po prvi put je usmjeren na rješenje situacije

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je Sarajevu prekinuta isporuka plina kontaktirali smo v.d. direktora Energoinvesta Mirzu Ustamujića. Kazao nam je da je ohrabren činjenicom da je po prvi put stigao poziv usmjeren na saradnju od direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedjeljka Eleka.
Ustamujić u razgovoru za Klix.ba kaže da je Energoinvest ranije pokušavao stupiti u kontakt s Elekom te su tražili da se vrati u okvire koje je definisao regulator i da koristi trenutne regulisane cijene i ugovorne obaveze.

"Pozivali smo na profesionalan odnos, ali znate, kada neko prijeti i ucjenjuje vas, pri tome samostalno bez saglasnosti regulatora podiže cijenu i na neki način vas 'reketari', jasno vam daje do znanja da će ako tražite zaštitu prava na sudu on opet napraviti obustavu isporuke prirodnog gasa. To jasno govori o spremnosti na razgovor", kaže Ustamujić.

Podsjeća da ovakav način postupanja nije od jučer i da traje već godinama.

"Tako da treba vrlo rezervisano uzimati te izjave i situaciju u koju su se doveli, ali ohrabruje poziv koji smo dobili, po prvi put usmjeren na saradnju i rješenje situacije. Vjerujem da ćemo riješiti sve u najboljem interesu i postići kontinuitet poslovanja s jedne strane, odnosno s druge zatvoriti mogućnost ovakim postupanjima u budućnosti", zaključuje Ustamujić.

Ranije su iz Energoinvesta kazali da Sarajevo-gas naplaćuje 100 posto veće cijene iako je nadležni regulator iz RS-a naveo da navedene cijene mogu biti fakturisane tek od početka naredne godine.

Danas u podne je prekinut dotok plina Sarajevu i Istočnom Sarajevu.