Nakon sastanka
251

Ustanove ne mogu da se dogovore ko će voditi izolatorij na Bjelavama, odlučit će Vlada KS

I. Č.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predstavnici svih najznačajnijih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo prisustvovali su jutrošnjem sastanku u namjeri da se dogovore ko će biti nadležan za rad izolatorija na Bjelavama i budući da odgovornost niko ne želi preuzeti – dogovora još uvijek nema!

Na sastanku je konstatovano da je tehnički, uz zanemarive nedostatke, sve spremno za početak rada izolatorija na Bjelavama i primanje prvih pacijenata, ali da nedostaje dogovor pod čijom ingerencijom će biti izolatorij. Zaključeno je da to treba utvrditi Vlada Kantona Sarajevo.

Muhamed Ahmić, direktor Doma zdravlja Kantona Sarajevo, izjavio je za Klix.ba da je Krizni štab Kantona Sarajevo na sastanku imao različite prijedloge, ali da su i predstavnici drugih ustanova imali svoje prijedloge.

"Moj prijedlog je bio da izolatorij bude pod ingerencijom Opće bolnice, a oni su predlagali da to bude Dom zdravlja, što je besmisleno. Razočaran sam načinom na koji se pristupa rješavanju ovog problema", kazao je Ahmić.

Prema njegovim riječima, neko mora "lupiti šakom od sto" i donijeti konačnu odluku, bilo da je to Vlada KS, Krizni štab ili nepostojeći ministar.

"Mi idemo s prijedlogom prema Vladi KS i oni treba da donesu konačnu odluku", rekao je Ahmić, dodavši da postoje nedoumice kojem nivou zdravstvene zaštite izolatorij uopće pripada.

Napominje da je bio prijedlog da, ukoliko naprimjer izolatorij bude pod ingerencijom Opće bolnice "Abdulah Nakaš" ili Doma zdravlja Kantona Sarajevo, učestvuju samo radnici iz te zdravstvene ustanove.

"Postavlja se pitanje ko formalno-pravno može uputiti ljekare i drugo osoblje da radi u izolatoriju i, što je još veći problem, ko može otpustiti pacijenta i formalno-pravno stajati iza toga", zaključio je Ahmić.