Sjednica Vijeća ministara
7

Usvojene izmjene zakona o VSTV-u kojima se produžava rok za uspostavljanje ključnog odjela

N. Ž.
Vijeće ministara BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Vijeće ministara BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, gdje je zvanično usvojen Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.
Kako navode iz Vijeća ministara, utvrđen je u novom tekstu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o VSTV BiH, koji će Ministarstvo pravde uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

Ipak, umjesto usvajanja ključnog dijela o uspostavljanju Odjela za provedbu postupka, rok za ovaj dio zakona se pomjerio na 28. februar naredne godine. U prijašnjem tekstu, usvojenom u januaru ove godine, rok je bio 23. mart.

Međutim, navedeno je da će sve osobe imenovane na pravosudne funkcije od 23. marta ove do 28. februara naredne godine stupiti na funkciju, a da će se provjera za koju je nadležan spomenuti odjel obaviti kada se sam odjel uspostavi.

U slučaju negativnog ishoda provjere, kažu iz Vijeća ministara, bit će pokrenut stegovni postupak u skladu s ranije definiranim pravilima.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici nije usvojena inicijativa ministra odbrane Zukana Heleza da u cijeloj BiH 11. juli bude proglašen za Dan žalosti.

Prijedlog su pored Heleza podržali, Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Duška Jurišić (zamjenica ministra za izbjeglice i ljudska prava), Josip Brkić (zamjenik ministra vanjskih poslova), Davor Bunoza (ministar pravde BiH) i Dubravka Bošnjak (ministrica civilnih poslova).

Prijedlog je odbijen zbog prava veta zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara iz srpskog naroda Staše Košarca.

Ovo je petu godinu zatedom da je prijedlog o proglašenju dana žalosti odbijen. Posljednji put je, na nivou Vijeća ministara BiH, odluka o proglašenju 11. jula danom žalosti donesena 2019. godine.