Evropski parlament
192

Varhelyi: Pozdravljamo to što je BiH uskladila sa EU stavove o Ukrajini

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi se obratio na današnjem zasjedanju Evropskog parlamenta o krizi u Bosni i Hercegovini. Govorio je o napretku BiH ka Evropskoj uniji, a podržao je i stav države o Ukrajini.

Na samom početku govora naglasio je da se 30 godina od krvavog raspada Jugoslavije, rat vratio na evropsko tlo te da stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana nikada nije bila važnija.

"Ovi događaji su zapravo potvrdili evropsku opredijeljenost Bosne i Hercegovine: zemlja se uskladila s izjavama i odlukama EU-a o Ukrajini, što jako pozdravljamo", rekao je on.

Govorio je o reformama u BiH za koje je kazao da nisu mnogo vidljive, ali je naveo kako se moramo fokusirati na EU agendu s obzirom na to da nam je mjesto u Evropi.

"Susreo sam se političkim liderima BiH prvi put 2020. Nakon 12 godina blokade, izbori u Mostaru su dali svježi podsticaj za promjene. Nažalost, 2021. je bila izgubljena godina. Nismo vidjeli pravi napredak na 14 prioriteta EU", kazao je on.

Naglasio je da dolazi do dodatnih političkih podjela, nepriznavanja visokog predstavnika i bojkota državnih institucija.

"Ovo je posebno važno u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Puno se nade i napora uložilo u ustavnu i izbornu reformu, ali nemamo rješenja. Treba ga naći pod hitno. Ministar finansija mora staviti budžet na raspolaganje Centralne izborne komisije", kazao je on.

Kontinuirani bojkot, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH moglo bi ugroziti investicije.

"Nekoliko puta sam naglasio predstavnicima RS-a, postoji potreba da se osigura rad i potpuna funkcija državnih institucija. Dio investicija je na dio RS-a, kao što je dio koridora Vc ali samo nakon potpunog vraćanja funkcioniranja državnih institucija", zaključio je komesar.

Sve probleme koje je naveo smatra da vrlo negativno utječu ne samo na bh. put ka EU, već i na svakodnevni život.