Posebno duhovno okruženje
580

Vatrometom u Mostaru obilježen početak ramazana, džamije i gradski trg osvijetljeni i ukrašeni

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Vatrometom je večeras u Mostaru obiljen početam ramazana, a gradske ulice i džamije širom najvećeg grada u Hercegovini su osvijetljene i ukrašene kao i gradski trg Musala, gdje će se u iščekivanju Ramazanskog bajrama po prvi put održati manifestacija "Ramazan u Mostaru".

Ukrašavanjem Grada i vjerskih objekata i organizacijom različitih kulturno-umjetničkih sadržaja, kako navode organizatori, želja im je stvoriti posebno duhovno okruženje tokom mjeseca Ramazana i na dostojanstven način obilježiti ramazan i Ramazanski bajram u Mostaru.

Manifestacija, s ciljem da postane tradicija, u Mostaru se održava u organizaciji Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara sa Centrom za kulturu Mostar, Medžlisom Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod" uz podršku Grada Mostara.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić je kazao kako je ovo jedna nova priča u najvećem gradu na Neretvi koja pokazuje koliko Mostar poštuje različitosti i koliko je zaista multietnički grad u kojem svi slave sve vjerske praznike zajedno.

"Na ovaj način želimo pokazati da je Mostar najveći multietnički grad u Bosni i Hercegovini i da poštujemo, cijenimo i njegujemo sve vjerske praznike i da proslavljamo zajedno svi u gradu Mostaru i Božiće i Bajrame i sve vjerske praznike" kazao je Marić.

U sklopu bogatog programa koji je počeo vatrometom 1. aprila najavljena je za ponedjeljak 4. aprila u 14 sati u Centru za kulturu Mostar izložba rukopisa "Knjiga – dio naše tradicije", iz fundusa Muzeja Hercegovine Mostar.

U petak, 8. aprila u 14 sati bit će održana izložba kaligrafskih radova "Ramazanski biseri" Muniba Obradovića u Centru za kulturu Mostar, a 14. aprila na programu je promocija knjige "Ilahinama" Feriduddina Muhammaeda Attara, iz Instituta Ibn Sina.

Utorak, 19. aprila, s početkom u 19:43 sati, biće održan omladinski iftar na platou ispod Starog mosta, a u subotu, 23. aprila, u 22 sata je koncert Adnana Pajevića i Selme Droce na Trgu Musala.

Za srijedu, 27. aprila, s početkom u 19:53 sata, najavljen je zajednički iftar, te koncert duhovne muzike osnovnih škola, takođe na Trgu Musala, a u petak, 29. aprila, u 22 sata, na istom mjestuće se održati solistički koncert Mustefa Isakovića, dok će se u ponedjeljak, 2. maja, s početkom u 21 sat održati Bajramski koncert grupe Divanhana, u Centru za kulturu Mostar.