Deutschlandtrend
87

Većina Nijemaca protiv članstva Ukrajine u NATO-u

R. D.
Foto: DW
Foto: DW
Većina Nijemaca je protiv prijema Ukrajine u NATO, barem u idućim godinama, pokazuje anketa "Deutschlandtrend". Istovremeno, najavljeno ublažavanje pandemijskih mjera ograničenja nailazi na jasno odobravanje građana.

Prema anketi „Deutschlandtrend", koja se redovito provodi za javni servis ARD, većina Nijemaca odbija prijem Ukrajine u NATO. Više od polovice anketiranih (53%) je protiv članstva – od toga je 31 posto protiv članstva u idućim godinama, dok je čak 22 posto protiv toga da Ukrajina ikada postane članica tog vojnog saveza, piše DW.

Istovremeno, 28 posto ispitanih Nijemaca s pravom glasa je protiv članstva te zemlje u NATO-u u trenutnoj situaciji, a 19 posto ispitanih nije moglo ili nije htjelo odgovoriti na to pitanje.

Pitanje članstva Ukrajine u NATO-u je središnja točka u napetoj sigurnosnoj situaciji u Europi. Kao jamstvo sigurnosti Rusija, između ostalog, zahtijeva da njezina susjedna država ne bude primljena u NATO.

Velika većina odobrava ukidanje pandemijskih mjera

Istraživači su se bavili i odlukom njemačke savezne i pokrajinskih vlada o opsežnom ublažavanju mjera protiv korone i utvrdili da to nailazi na jasno odobravanje njemačkih građana: 67 posto smatra taj korak prikladnim, 27 posto neprikladnim.

Savezna i pokrajinske vlade dogovorile su se da do kraja ožujka uglavnom ukinu aktualne mjere protiv koronavirusa, a simpatije za to prevladavaju u svim slojevima stanovništva. Najviše zagovornika ima u redovima Liberala (FDP) – 72 posto i Alternative za Njemačku (AfD) 83 posto. Nešto oprezniji su Nijemci stariji od 65 godina, ali i oni daju pretežno pozitivne ocjene za ukidanje mjera (57 do 34 posto).

Vladajuća koalicija ima podršku 48 posto Nijemaca

Ispitivanje javnog mnijenja "Deutschlandtrend" redovito postavlja pitanje: kako biste glasovali da su u nedjelju izbori? Ovog tjedna odgovor glasi: socijaldemokrati (SPD) bi dobili 24 posto glasova, dva posto više nego prije dva tjedna, a konzervativni kršćanski demokrati (CDU i CSU) ostali su najjača snaga s 26 posto, što je ipak za jedan posto manje nego prije mjesec dana. Zeleni (15%) i Liberali (9%) također su izgubili po jedan posto, AfD ostaje na 12 posto, kao i Ljevica na svojih pet posto.

Sve u svemu, vladajuću koaliciju, SPD, Zeleni i FDP, podržava ukupno 48 posto građana.

Istraživanje "Deutschlandtrend" provedeno je 15. i 16. februara telefonom i online na slučajnom uzorku od 1.202 osobe s pravom glasa u Njemačkoj.