Sporno i iskustvo sudija
2.2k

Venecijanska komisija prihvatila zahtjev Komšića: Sudije u Ustavnom sudu se ne smiju birati etnički

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Venecijanska komisija istakla je u mišljenju po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, a o načinu izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, da etnička pripadnost nikako ne smije biti korištena kao osnov za izbor sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

U mišljenju Venecijanske komisije je posebno istaknuto da etničke kvote ili etnički paritet (2B+2H+2S) se ne mogu koristiti prilikom izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, jer to predstavlja diskriminaciju i podriva integritet Ustavnog suda BiH i u potpunoj je suprotnosti sa evropskim praksama.

Venecijanska komisija navodi i to da profesionalno iskustvo kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH treba biti precizirano na način da kandidati trebaju imati 10 do 15 godina profesionalnog iskustva na poziciji, sudije, profesora ustavnog prava ili advokata.

U tadašnjem svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je 15. marta 2024. godine uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji o načinu izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te poređenja s praksom u zemljama Vijeća Evrope.

Povod za traženje mišljenja je bio u činjenici da odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, kojima je uređen način izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, nisu dovoljno precizne i otvaraju mogućnost da se nekompetentne osobe bez ikakvog pravosudnog iskustva imenuju u najvišu sudsku instituciju u Bosni i Hercegovini.

"Osim toga, stvara se pogrešna praksa da se u Ustavni sud Bosne i Hercegovine imenuju sudije u okviri nekih etničkih kvota iako to nije propisano ustavom. Iz tih razloga, u kojima je vidljivo da se u oba slučaja značajno podriva kvalitet samog Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", navedeno je tada iz Komšićevog kabineta.

Komšić je tada uputio zahtjev za mišljenjem Venecijanskoj komisiji, tražeći da se sadašnji sistem imenovanja sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine uskladi sa evropskom praksom.