Nema uslova za sjednicu
0

Vijeće ministara BiH još nije predložilo kandidata za glavnog inspektora OSA-e

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH nije zakazala sjednicu jer Vijeće ministara BiH još uvijek nije predložilo kandidata za glavnog inspektora, potvrđeno je za Klix.ba.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, kako smo ranije javili, predložio Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e a Ristu Zarića za njegovog zamjenika. Međutim, nedostajao je prijedlog za glavnog inspektora koji treba biti izabran iz reda hrvatskog naroda.

Budući da nije predložen kandidat za glavnog inspektora članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e iz Hrvatske demokratske zajednice nisu prisustvovali sjednici koja je trebala biti održana 16. septembra 2020. godine. Uslovi za održavanje sjednice se još uvijek nisu stekli.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Nermin Nikšić je nakon otkazane sjednice kazao da nije zakonski precizirano da se sva imenovanja moraju vršiti u paketu, ali da nema razloga zašto sva tri prijedloga ne bi išla zajedno, naročito zbog odnosa unutar koalicije.

Mišljenje Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e neće biti obavezujuće za imenovanje novog rukovodstva agencije, ali se na protekloj sjednici trebalo raspravljati i o diplomama aktuelnog direktora Osmana Mehmedagića i o navodnom miješanju Bosne i Hercegovine u izbore u Crnoj Gori.