Naselje bez vode
1

ViK krivi Općinu Centar zbog problema sa izvorištem Nahorevo: Gubici vode su oko 50 posto

I. Sa.
Ilustracija (Foto: M. O./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: M. O./Klix.ba)
Nakon vijesti da više od 200 domaćinstava sarajevskog naselja Nahorevska brda već danima nemaju vodu te da nijedno preduzeće ne želi preuzeti brigu o ovom vodovodu, oglasio se i KJKP "Vodovod i kanalizacija".
Kako su rekli u odgovoru za Klix.ba, u skladu sa zahtjevom Općine Centar je imenovana stručna komisija za prijem vodovodnog sistema Nahorevo. Ona je sačinila zapisnik i dala taksativno manjkavosti sistema koje su neophodne da se otklone kako bi KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo moglo preuzeti takav sistem vodosnabdijevanja.

Član komisije ispred Općine nije htio potpisati zapisnik, niti je Općina poduzela bilo kakve aktivnosti u otklanjanju manjkavosti istog, navode iz ViK-a.

U skladu sa članom 9. Zakona o komunalnim djelatnostima Grad i općine u njegovom sastavu, kao i općine koje nisu u sastavu Grada, u okviru svog samoupravnog djelokruga obezbjeđuju obavljanje sljedećih komunalnih djelatnosti:

  • snabdijevanje pitkom vodom iz vodovoda lokalnog značaja,

  • odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda kanalizacijom lokalnog značaja, te crpljenje, odvoz, zbrinjavanje fekalija iz septičkih jama.

"Vodovodni sistem Nahorevo se sastoji od vodozahvata, dovodnog cjevovoda do rezervoara, distributivnog cjevovoda, pet rasteretnih komora, rezervoara, tri pumpne stanice, dva šahta sa reducir ventilom na mreži i jedan na transportnom cjevovodu prije rezervoara. Izgrađene pumpne stanice u okviru vodovodnog sistema nisu bile predmet tehničkog prijema prema Upotrebnoj dozvoli br. 01-23-38-7/18. Zahvatna građevina nije ograđena, razlog za to je izvođenje sanacionih radova na izvorištu koje je bilo začepljeno zbog obilnih padavina. Ispod zahvatne građevine je ugrađena tipska sabirna komora proizvođača 'Regeneracija' unutar koje se nalazi vodomjer. Vodomjer nije ugrađen za uslov laminarnog toka iza hvatača nečistoća. Ne postoji mogućnost za ugradnju elektronske opreme za monitoring. Radi se o izuzetno nepristupačnom terenu te je moguće doći samo terenskim vozilom. Bujični povremeni vodotoci dovode do manjih klizišta na ovom lokalitetu. Problem pristupa i dolaska prilikom intervencije do bilo kojeg segmenta vodovodnog sistema predstavlja problem, a posebno u zimskim danima", saopćeno je iz ViK-a.

Za vrijeme obilnih padavina, izvorište se zamućuje jednom do dva puta godišnje i zamućenje traje tri do četiri dana.

"Potrošači se upozoravaju o neispravnoj vodi za piće, ali se ne isključuju iz sistema vodosnabdijevanja. U tom periodu ne postoji alternativan način vodosnabdijevanja. Postoji izrađen Elaborat zaštite izvorišta Klanice iz 2018. godine izrađen od strane Zavoda za vodoprivredu d.d. Sarajevo, ali još uvijek nisu provedene mjere propisane istim niti je donesena Odluka o zaštiti ovog izvorišta. Na vodovodni sistem Nahorevo priključeno je cca 300 potrošača. Na pojedinim priključnim mjestima ne postoje objekti već samo parcele. Pojedini potrošači su u objektima zadržali korištenje i lokalnog vodvoda koji su koristili prije ovog vodovodnog sistema. U predmetnom naselju nije izgrađena kanalizaciona mreža te samo neki objekti imaju septičke jame", saopćeno je iz ViK-a.

Prema informaciji trenutnog upravitelja vodovodnog sistema JKP d.o.o. Vareš, procijenjeni gubici iznose cca 50 posto, navode iz ViK-a.

Nadležni nemaju rješenje

Podsjetimo da su iz Općine Centar ranije rekli da ViK odbija preuzimanje lokalnog vodovoda, ali da je ista situacija bila sa JKP Vodostan Ilijaš, Lokom d.o.o Sarajevo, Komunalac d.o.o Hadžići, JKP Trnovo d.o.o Trnovo.

Poslali su molbu Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo kao i Ministarstvu komunalne privrede KS da se aktivno uključe u rješavanje ovog problem.

Ministarstvo komununalne privrede KS nije odgovorilo na naš upit o rješenju ovog problema.