Sarajevo
17

ViK o ispravnosti vode: Ako građani imaju sumnju, neka nas pozovu i analizirat ćemo

I. Sa.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iz KJKP "Vodovod i kanalizacija" su obavijestili građane o tome kako da postupaju kod nestanka vode iz bilo kojeg razloga.

Kako savjetuju, vodu treba pustiti da oteče (ispiranje instalacija) dok na istočište ne dođe "hladna" voda što je znak da je izmijenjena voda u unutrašnjim instalacijama.

Svi građani koji se snabdijevaju vodom iz sistema kojim upravlja KJKP "Vodovod i kanalizacija" ukoliko imaju sumnju na kvalitet vode ili zdravstvenu ispravnost vode za piće, mogu se obratiti u Laboratoriju za kontrolu kvaliteta vode na broj telefona 033/ 483-415 te će se u slučaju potrebe izvršiti uzorkovanje i analiza uzorka vode uzetog na krajnjem istočištu korisnika.

Iz ovog javnog preduzeća je saopćeno i kako Laboratorija za kontrolu kvaliteta vode svakodnevno vrši kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće.

"Dnevno se uzima cca 30 uzoraka vode u kojima se vrši ispitivanje na osnovne fizičko-hemijske parametre te cca 30 uzoraka na kojima se vrši mikrobiološko ispitivanje vode. Ispitivanje vode vrši se i vikendima i praznicima. Osim navedenog laboratorija vrši periodično ispitivanje na specifične polutante što uključuje organohlorne pesticide, organofosforne pesticide, pesticide koji u svom kemijskom sastavu sadrže nitrogen, nusprodukate dezinfekcije (trihalometane), metale koji uključuju i teške metale, policiklične aromatske ugljikovodonike, mineralna ulja, detrdžente, cijanide, fluoride…. Bitno je naglasiti da se ispitivanje vode i učestalost ispitivanja vrši u skladu sa normama definisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Ispitivanje vode vrši se na izvorištima te unutar sistema na način da je pokriven cjelokupan vodovodni sistem kojim upravlja ViK", navode.

Kako kažu, osim navedenog, analizu vode iz sistema vrše i eksterne laboratorije.

"Do sada analizu mikrobioloških i osnovnih fizičko-hemijskih parametara vršila je laboratorija Euro-inspekt d.o.o Sarajevo koja je bila izabrana putem postupka javnih nabavki. U augustu je putem postupka javnih nabavki kao eksterna laboratorija koja će vršiti mikrobiološke i osnovne fizičko-hemijske analize izabrana je laboratorija koja se nalazi u sklopu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Analizu specifičnih polutanata vrši Institut za vode Bijeljina, a analizu radioaktivnosti u vodi za piće vrši Centar za zaštitu od zračenja koji se nalazi u sklopu Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Shodno navedenom obavještavamo građane da je voda iz sistema kojim upravlja ViK zdravstveno ispravna i dugi niz godina stabilnog (nepromjenjivog) kvaliteta te da su svi parametri u skladu sa normama definisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće", zaključuje se u saopćenju.