Usljed suše
21

ViK Sarajevo: Izvorišta na kritičnom nivou, racionalnije koristite vodu

FENA
Iz ViK-a ukazali da je upitan rad pumpi kojima se crpi voda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iz ViK-a ukazali da je upitan rad pumpi kojima se crpi voda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izvorišta i bunari, iz kojih sarajevsko preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) vrši zahvatanje vode za redovno vodosnabdijevanje Sarajeva, na kritičnom su nivou, potvrdili su Feni iz ViK-a. 

Kako su istakli, jedan od bunara, čija je akumulacija vode 25 metara u normalnim okolnostima rada, trenutno je na nivou vode od 3,2 metra, a kritični nivo, pri kojem automatski prestaje rad pumpe u svrhu zaštite opreme, iznosi tri metra.

"Zbog veoma teške hidrološke situacije na izvorištima u Sarajevskom polju, kao i ostalim vrelima sa kojih se vrši snabdijevanje vodom Kantona Sarajevo, od srijede, 28. augusta, pokrenute su aktivnosti na smanjenju pritiska vode u noćnim satima, a sve u cilju ponovne akumulacije vode u rezervoarima kako bi osigurali redovnu dnevnu opskrbu vodom", napomenuli su u ViK-u.

Da bi građani, kako su naveli, što manje osjetili posljedice smanjenja pritiska u sistemu, ove aktivnosti se provode noću, u vremenskom periodu od 00:30 do 5:30 sati, čime dnevna opskrba nije ugrožena.

Uvjeravaju da su angažirali sve raspoložive resurse za što brže otklanjanje kvarova na dotrajaloj vodovodnoj mreži kako bi se spriječilo curenje vode iz sistema.

Pozvali su građane da kvarove prijave na njihove dežurne telefone te da vodu ovih dana, do povoljnijih hidrometeroloških prilika, koriste racionalnije. 

U ViK-u su se zahvalili na razumijevanju i podršci da "zajedno prevaziđemo veoma tešku klimatsku situaciju, koja nije zahvatila samo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, već i region, Evropu i šire".