Premijer u skupštini
0

Višković kritikovao opoziciju u RS-u: Nisam znao da me u Hercegovini zovu Tito

S. Š. U.
Screenshot: RTRS
Screenshot: RTRS
Današnja rasprava o povećanju plata u Republici Srpskoj u Narodnoj skupštini tog bh. entiteta, rezultirala je raspravama o svemu i svačemu, pa je premijer Radovan Višković govorio i o svojim postignućima.

Iako je javnosti u Bosni i Hercegovini najzanimljivija tačka dnevnog reda današnje Pete posebne sjednice NSRS-a Prijedlog zakona o državnoj imovini, većinu radnog dijela dana poslanici su proveli raspravljajući jedni o drugima.

"Treba u životu nekada doći i nešto raditi pa govoriti o rezultatima. Možete da nas volite, cijenite ili ne, ali da nismo napravili rezultate koje jesmo, mi ne bismo opet bili vlast. I to je činjenica. Pričati o akcizama, to ne radi Vlada RS-a. Mi smo svoj dio ispoštovali, to radi neka druga institucija. Niti jednog trenutka nismo imali sagovornika u drugom entitetu vezano za akcize. Sve što je došlo u budžet putem akciza vraćeno je građanima jednokratnim pomoćima. O čemu onda pričate? Cijena goriva danas je za 1 KM manja nego što je bila u junu ove godine, jesu li ostale cijene pratile to? Svima je to bio izgovor za poskupljenje. Šta je sada? Vlada je još 2020. godine donijela uredbe koje su na snazi, a vezane su za marže. Za vrijeme ovog premijera, plate u RS-u su povećane 39,8 posto. Pokrivenost uvoza izvozom 80 posto. Preko 290.000 je zaposlenih što nikad nije bilo. I onda ustane mladi gospodin i drzne se da kaže da ja ne radim svoj posao. Pa vama ne vjeruje ni najrođeniji. Mislite da ste sa tim bitni i da kupujete neku podršku i sad će da skoči vas pet", kazao je premijer Višković opozicionim poslanicima.

Nakon kritika koje su mu upućene u vezi nedovoljnog povećanja plata radnicima zbog inflacije, premijer manjeg bh. entiteta najviše je govorio o percepciji njega među glasačkim tijelom u Hercegovini.

"Nisam znao da me u Hercegovini nazivate Titom. Drago mi je zaista. Evo mog prijatelja Vukota Govedarice, možda ste bili mladi kada se radilo Čemerno, ali morate znati da to nije radio Tito, kao ni put od Trebinja prema Ljubinju i dalje prama Stocu. Nije ni kolegici iz Nevesinja Tito rehabilitovao taj put, ali ste se slikali tamo i to je pohvalno. Imponuje mi da ste sve što tamo radimo doživjeli na taj način, iako mi stariji nismo baš oduševljeni na to vrijeme Titovo, imamo svašta i kritički da kažemo. Nemojte da brinete, a hvala Hercegovino i Republiko Srpska. Značajan broj glasova sam dobio tamo. Zašto? Zato što sam pretjerano lijep ili zgodan? Ne vjerujem. Mlade kolege, potrudite se da dobijete tvoj tvit-hit i sa nekom novom zezom dokumentujte to da su mnogi dijelili novac i kupovali glasove na izborima", poručio je Višković.

Premijer RS-a govorio je i o izazovima infrastrukturnih projekata u tom bh. entitetu.