Pomoć privredi
36

Višković: Usvojili smo sedam zaključaka, tražit ćemo trajnu zabranu izvoza oblovine iz BiH

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Premijer RS-a Radovan Višković je nakon zajedničke sjednice Vlada RS-a i FBiH kazao da je sastanak prošao u odličnoj atmosferi i da je usaglašeno sedam zaključaka uključujući i da se ide prema državno nivou sa prijedlogom za trajnu zabranu izvoza oblovine.

"Zahvalnost Nikšiću što je reagovao odmah po uspostavljanju Vlade FBiH na incijativu da se organizuje sjednica dvije vlade. Odmah po uspostavljanju on je prihvatio tu incijativu", kazao je Višković.

Istakao je da se i po samom trajanju sjednice da je sjednica bila više nego uspješna i da je usaglašeno sedam zaključaka oko kojih je postignut konsenzus, te da ima još zaključaka koji su se mogle usvojiti ali su ostavljene za naredne period.

"Veoma je važno reći da je prvi zaključak koji se našao bio vezan za što je veoma bitno za Bosnu i Hercegovinu, a to je zabrana izvoza oblovine za prostora BiH i drago mi je da smo u jedan minut postigli identičan zaključak da bi Vijeće ministara trebalo donijeti odluku o trajnoj zabrani izvoza trupaca sa prostora BiH", rekao je Višković i naglasio ekonomski značaj takve odluke.

Jedan od zaključaka i tema je vezana za odlaganje nuklearnog otpada na Trgovoskoj gori. Usaglašeno je da vezan za taj problem ide jedan glas i da se nadležno ministarstvo na nivou BiH učini sve da se onemogući skladištenje nuklearnog otpada.

"Iz domena unutrašnjih poslova, i poslova bezbjednosti isto tako smo usvojili zaključke da je neophodna kordinacija i saradnja, moramo konstatovati da je ona i do danas bila. Naše agencije, svi ljudi zaduženi za bjezbjednosti do danas su sarađivali, sarađuju i treba nastaviti sa tom saradanjom", kazao je Višković.

Rekao je da po pitanju obrazovanja smatraju da ima prostora za napredak posebno u naučnoj sferi da se napravi još bolja konekcija unutar BiH. Istakao da nije bilo gotovo nijednog resora oko kojeg nije razgovarano uključujući privredu, zdravstvo, socijalnu zaštitu, porodicu, sport, turizam.

"Neke zaključke nismo danas i zbog vremena mogli da kandidujemo i da budu usaglašeni, ali vrlo brzo ćemo i one druge koji nisu danas usvojeni da usvojimo i ta uđu u neku realizaciju", rekao je Višković.

"Projekti koji su bitini za BiH i za jedan i drugi entitet. Imao sam sastanak sa Nikšićem prije sjednice i usaglasimo smo da niko nema namjeru da se miješa u projekte koji su u interesu za te projekte i taj entitet", dodao je Višković.

Kazao je da se treba dogovoriti o zajedničkim projektima koji se mogu kandidovati prema Evropskoj uniji, EBRD-u i Svjetskoj banci.

"Nezaobilazno pitanje energetike, Elektroprijenosa koji je u nadležnosti kao osnivač u skupštini akcionara, a da u narednom periodu zakažemo sjednicu akcionara u Eleketroprijenosu i riješimo pitanja vezana za Elektroprijenos", istakao je Višković.

Jedna od tema je bila i raspodjela sredstava sa računa Uprave za indirektno oporezivanje vezano za putarinu. Rekao je da tamo ima preko 200 miliona KM i da u srijedu na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje i da su dogovorili kako da riješe to pitanje.

Višković je rekao da će u narednom periodu praktikovati da se ovakvi sastanci organizuju i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i da građani vide ih prisutne u svim područjima.

"Postoje pitanja oko kojih ćemo se teže dogovarati, ali moramo počet oko početka. Krenuti ko nečega, ali danas smo krenuli od pitanja oko kojih se možemo dogovoriti", rekao je Višković.

O zaduženju RS-a, rekao je da je ne bi išli u emisiju da već nemaju kupca i da ne vidi razlog zašto se neko brine toliko o RS, jer ima neko da se brine a to su Vlada, Predsjednik i ministri.

"RS ima javni dug 41,1 posto, a unutrašnji dug 34,5 posto. Ovo je historijski minimum duga RS-a. Ne znam zašto se potencira na tim pitanjima i tolika briga za RS, ja sam vidite opušten kada razgovaramo na tu temu", poručio je Višković.

Rekao je da je najvažnija poruka nove koalicije na nivou BiH da neće jedni drugima opstruisati projekte.

"Govorili smo i o južnoj i istočnoj interkonekciji. Ako trebaju i sjeverna i zapadna interkonekcija. Saglasni smo da da želimo u momentu kakvi se sad dešavaju na prostoru Evrope ne dovedemo naše privrednike da ostanu bez tog resursa. Zašto ne možemo imati snabdijevanje sa jedne i druge strane, a onda da se bira ko je povoljniji. To je dobro svim građanima BiH. RS nema ništa protiv južne interkonekcije, sa druge strane smo čuli da nemaju ništa protiv istočne interkonekcije", poručio je Višković.

Najavio je otvaranje pitanje elektrifikacije pruge Doboj-Tuzla- Zvornik, pa i prema Beogradu i da se napravi najbliža konekcija preko te pruge. Naveo je kako je tuzlanski bazen privredni, rudarski bazen, a da i područje Zvornika treba razvijenu infrastrukturu i da bi to mogao biti jedan zajednički projekat.