Nastavak rasprave
146

Viškovića razljutile tvrdnje Ambasade SAD-a: "Lažima se bore protiv činjenica, nije im lako"

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković odgovorio je na kritike Ambasade SAD-a, a sve povodom informacija o finansijskoj nestabilnosti ovog bh. entiteta.
U osvrtu na komentar Američke ambasade, Višković je rekao kako je njihovo ponovno oglašavanje potvrda onoga što u RS-u odavno govore, a to je da Amerika za cilj ima urušavanje ugleda nosilaca vlasti u ovom bh. entitetu.

"Postavlja se pitanje koja je to uloga jedne ambasade u nekoj zemlji, pa makar to bila i BiH, a odgovor je i više nego jasan - sve suprotno od onoga što čini Ambasada SAD-a u BiH. Zaista ovakvi medijski spinovi pomenute ambasade nisu ništa drugo već nasilan pokušaj kreiranja loše slike u javnosti koja se odnosi na finansijsku stabilnost RS-a i njeno političko rukovodstvo", rekao je Višković.

Poručio je kako službenicima Ambasade SAD-a nije lako.

"U potpunosti razumijem napore službenika Ambasade SAD-a u BiH jer imaju složen zadatak da se lažima bore protiv činjenica i svijesti naroda koja je i više nego sposobna da razumije šta je stvarno stanje, a šta medijski spinovi i zapadni sistem propagande zasnovan na lažima. Nije im lako, ni u profesionalnom, ni u moralnom smislu. Važno je napomenuti da sve pomenute pojedinosti koje su javno iznošene u javnosti od strane rukovodstva RS-a, a tiču se finansijske stabilnosti RS-a javno su dostupne i nalaze se na stranicama Vlade RS-a i NSRS, te su dostupne, transparentne i provjerljive", objašnjava Višković.

Na kraju, ponovio je kako su pokušaji blokada koji dolaze iz SAD-a demonstracija sile.

"Također, pokušaji blokade finansijskih tokova od strane SAD-a nisu ništa drugo već gruba demonstracija sile u vidu određenog monopola na finansijskom tržištu, što se u krajnjem slučaju reflektuje i dovodi do ugrožavanja osnovnih ljudskih prava", navodi se u reakciji predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića.