Iskustva iz prakse
14

Visoka korupcija kao izazov za bh. pravosuđe: Kompleksan je put dokazivanja krivice

A. K.
Sudnica Općinskog suda u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Sudnica Općinskog suda u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Visoka korupcija sve je prisutnija u Bosni i Hercegovini, a krivični predmeti iz te oblasti izazov su za domaće pravosuđe. Kaznena politika za takva krivična djela provodi se i u Općinskom sudu u Tuzli, koji je lani okončao jedan predmet, dok su tri danas aktivna.

Krivično odjeljenje Općinskog suda u Tuzli, između ostalog bavi se i rješavanjem slučajeva iz oblasti visoke korupcije, a kako ističu iz ove pravosudne institucije, riječ je o vrlo složenim predmetima.

U toku 2021.godine završen je jedan predmet ove vrste, dok su tri trenutno aktivna i ona se vode protiv državnog zastupnika Envera Bijedića, nekadašnjeg direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besima Durakovića i rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić. Također, za jedan takav, ovaj sud se proglasio nenadležnim.

Složeni predmeti

Ovakvi podaci pokazuju da visoka korupcija ne zaobilazi ni Tuzlu, a među onima koji se bave provođenjem kaznene politike je i sudija tamošnjeg Općinskog suda Damir Arnautović.

Shodno dosadašnjim iskustvima iz prakse, Arnautović kaže da je riječ o vrlo složenim predmetima. Ističe da su u cilju efikasnijeg rješavanja predmeta korupcije i organiziranog kriminala, na Krivičnom odjeljenju poduzete interne mjere.

"Koruptivni predmeti su kompleksni jer njih u pravilu prati veliki broj svjedoka i vještačenja. U tom pogledu proizvode se vremenski duga suđenja i pretresi, koji ne podrazumijevaju samo izvođenje dokaza optužbe, već i odbrane koja može predložiti isti broj svjedoka, ali i vještačenja, sve na smislu načela jednakosti", kaže Arnautović.

Damir Arnautović (Foto: A. K./Klix.ba)
Damir Arnautović (Foto: A. K./Klix.ba)

Zbog činjenice da se radi o posebnim krivičnim djelima, istrage kod ovakvih predmeta su također veoma zahtjevne i obimne.

"Ovdje je riječ o složenim krivičnim djelima, sa djelima koja imaju kompleksna obilježja te se svako od njih mora provjeriti, kako bi se utvrdilo da li postoji njegovo učinjenje. Također, tu se vrlo često primjenjuju posebne tehnike istrage i dokazivanja, poput posebnih istražnjih radnji", naveo je Arnautović.

Iz ovog suda ističu da u narednom periodu očekuju još bolje rezultate, s obzirom na to da kao partnerski sud rade na implementaciji USAID-ovog projekta "Pravosuđe u borbi protiv korupcije u BiH".

S druge strane, osim visoke korupcije Krivično odjeljenje bavi se i rješavanjem ostalih predmeta iz oblasti korupcije i organiziranog kriminala. Tokom prošle godine zabilježena su 43 predmeta za krivična djela podmićivanja i krivična djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

Tokom godine, riješeno je njih 17 i to devet predmeta za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, tri su se odnosila na pronevjeru u službi, po dva na protuzakonito posredovanje i primanje dara i drugih oblika koristi te jedan na krivotvorenje službene isprave.

Fokus i na stečajnim postupcima

Pored rješavanja slučajeva visoke korupcije i organizovanog kriminala, rad na stečajnim predmetima također je bio u fokusu Općinskog suda u Tuzli tokom prošle godine. Minula godina počela je sa 72 neriješena predmeta, a na kraju izvještajnog perioda je ostalo njih 77, s obzirom na to da je u međuvremenu pristiglo još nekoliko slučajeva za rješavanje.

Predsjednica Odjeljenja za stečaj, likvidaciju i registraciju poslovnih subjekata Općinskog suda u Tuzli Ilvana Delić kaže da je tokom prošle godine priliv novih predmeta bio veći za 34 posto u odnosu na 2020.

"Usljed pandemije nismo bili u prilici zakazivati skupštine sa većim brojem povjerilaca te se nadamo da ćemo sada u zatvorenom prostoru moći primati veći broj ljudi. Bez obzira na sve, mi smo imali završene predmete koji su prilično značajni, poput Poleta iz Tuzle, Hulkoma iz Gradačca, Muške vode iz Kladnja te Aide iz Tuzle", navodi Delić, koja velikim problemom u ovakvim predmetima smatra trajanje parničnih postupaka, unovčavanja imovine preduzeća, odvojena namirenja razlučnih povjerilaca i žalbe na Kantonalnom sudu.

Ilvana Delić (Foto: A. K./Klix.ba)
Ilvana Delić (Foto: A. K./Klix.ba)

Inače, u julu 2021. godine stupio je snagu Zakon o stečaju FBiH, kojim je, kako ističe Delić, učinjen značajan korak u reformi domaćeg stečajnog zakonodavstva. Najupečatljivije izmjene i unapređenja se odnose na uvođenje predstečajnog postupka, veći nivo zaštite radnika i ubrzano postupanje u stečajnim predmetima.

Općenito govoreći o radu, Općinski sud u Tuzli u 2021. godini je ostvario dobre rezultate, realizirajući većinu planiranih ciljeva. Ostvarena je kolektivna norma suda u procentu od 103,92 posto i ona je značajno veća u odnosu na 2020. Smanjen je broj neriješenih predmeta za njih 4.588 ili tri posto.

Predsjednik suda Muhamed Tulumović kaže da su prošlu godinu započeli sa 162.213 neriješenih predmeta na svim referatima, dok im je na kraju ostalalo njih 157.151 za rješavanje. Kako je istaknuo, u izvještajnom periodu donijeli su 17.425 sudskih odluka, a ostvareni kvalitet rada suda je 92,43 posto, što predstavlja poboljšanje u odnosu na godine ranije.

"Iako je tokom prošle godine povećan priliv predmeta skoro na svim referatima, osim na privrednom, sud je uspio smanjiti broj neriješenih predmeta. To se posebno odnosi na komunalne predmete, a razlog za to su uvođenja internih mjera, koje su podrazumijevale reorganizaciju poslovnih procesa. U ovoj godini očekujemo da će rezultati biti još bolji", naglasio je Tulumović.

Nedostak kadra i dalje je problem

Rad Općinskog suda u Tuzli značajnijim se može smatrati i zbog činjenice da se ova pravosudna institucija i dalje suočava sa problemom nedostatka kadra. Prema analizi koju je uradilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, tuzlanski sud ima najmanji broj administrativno-tehničkog osoblja u odnosu na broj sudija.

"Bez obzira na to što imamo najmanji broj administrativno-tehničkog osoblja, mi postižemo dobre rezultate, određenim internim mjerama, pebacivanjem zaposlenika na druge referate, dodatnim edukacijama i slično. Radimo na tome da jedan zaposlenik ima mogućnosti i znanje za obavljanje viših poslova", dodaje Tulumović.

Muhamed Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)
Muhamed Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)

U prošloj godini ovaj sud uspio je dobiti povećanje broja zaposlenika za njih deset, odnosno četiri državna službenika i šest daktilografa. Međutim, ova institucija se i dalje nalazi na granici da bude sud sa najmanjim brojem zaposlenih. U ovom trenutku im nedostaje čak 51 zaposlenik kako bi imali u potpunosti popunjenu sistematizaciju.