Prisustvovao i Sattler
86

Vježba na Nišićima: FUCZ pokazao žirokoptere za nadgledanje požara koji su bili u garaži dvije godine

N. Ž.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) organizirala je pokaznu terensku vježbu pod nazivom “Koordinacija i odgovor na nesreću 2024", koja je održana na Nišićkoj visoravni. Tom prilikom su pokazali opremu koju nam je u pandemiji donirala Evropska unija.

Vježba je održana uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a cilj je bio upoznati javnost sa podrškom Evropske unije službama civilne zaštite u BiH, aktivnostima FUCZ u sklopu Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, te civilno-vojnoj saradnji sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i nižim nivoima vlasti u prirodnim i drugim nesrećama i protivminskim aktivnostima.

Povodom vježbe se medijima obratio Aldin Brašnjić, direktor Federalne uprave civilne zaštite, koji je bolje pojasnio cilj ovog događaja.

"Cilj vježbe je da prikažemo značaj i ulogu žirokoptera koje koristi naša specijalizirana jedinica za podršku i spašavanje iz zraka. Žirokoptere smo dobili preko podrške mehanizma civilne zaštite Bosne i Hercegovine. Evropska unija je donirala 2019. godine te žirokoptere te koristimo ovu priliku da pokažemo njihov značaj i ulogu. Oni su korišteni kada je bila pandemija Covid-19. Tada su se koristili za distribuciju i transport testova koji su vršeni na oboljelim osobama koji su poprilično udaljeni od Sarajeva do labaratorija za provjeru tih uzoraka", naveo je Brašnjić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Govorio je i o važnosti ovih žirokoptera u kontekstu podrške koju mogu pružiti u gašenju požara.

"Također smo donijeli naredbu za angažovanje ove jedinice za izviđanje i osmatranje požara na otvorenim prostorima. To je već urađeno na lokaciji Kakanj, gdje su zaista pomogli našim OS prije nego što oni izađu na teren za gašenje požara, gdje im daju određene informacije poput koordinata požarišta i gdje se nalaze najbliži vodozahvati. Obzirom da jedan sat helikoptera košta oko 5.000 KM, jedna od najvažnijih uloga žirokoptera bila je da se finansijski pomogne", dodao je direktor FUCZ.

Za kraj je poslao poruku Johannu Sattleru, ambasadoru EU u BiH.

"Moramo naglasiti da je ovu vježbu inicirao Johann Sattler, koji 1. septembra odlazi u Crnu Goru na mjesto Ambasadora EU, te mu se ovim putem zahvaljujemo za podršku i rad za BiH, a posebno za sisteme sigurnosti i civilne zaštite. Sigurni smo da će on ostati veliki prijatelj Bosne i Hercegovine", rekao je Brašnjić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Zatim se obratio i Ferhat Ljuca, koji je vježbu predvodio.

"Ovdje smo pokazali upotrebu svih naših specijaliziranih jedinica, a konkretno naš USAR tim i tim za US, koji su radili potragu za nestalim licima tokom, u ovom slučaju, zemljotresa. Imali smo i jedan NUS koji se nalazi na putu, te je izašla naša jedinica za US koja je otklonila tu opasnost da bi ostale ekipe mogle djelovati na terenu", rekao je Ljuca, koji je još dodao da FUCZ posjeduje dva žirokoptera, oba kupljena od sredstava koje je donirala EU.

Govorio je i sam Sattler, odlazeći ambasador EU u BiH.

"Sretan sam što sam ovdje u Olovu s kolegama iz FUCZ-a. Ovo je jako važno polje gdje smo, tokom mog mandata u prethodnih nekoliko godina, napravili značajan napredak. Želim vas podsjetiti da smo nakon poplava 2014. godine shvatili koliko je važno biti dio velike porodice, porodice Evropske unije u tom slučaju, jer je mnogo lakše kada imate prijatelje koji su tu. Ono što smo konkretno uradili je da je BiH postala punopravni član mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu. To znači da ste jednak član s drugim članicama EU te da dobijate svu podršku kada ste u potrebi, tokom velikih katastrofa, ali i da možete slati svoje timove kada su druge članice u toj situaciji, i dobijete novac nazad za slanje ovih timova. Pored toga, EU pruža podršku za sva tijela koja se bave civilnom zaštitom u BiH. U posljednjih pet do šest godina je dato više od osam miliona eura za opremu. Među tim je i nabavka žirokoptera koji su veoma važni u ovim slučajevima", pojasnio je Sattler.

Austrijski diplomata je naglasio i odnos EU prema našoj zemlji, te govorio o daljim koracima.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Mi smo ovdje kao EU, bili smo i ostat ćemo najveći partner BiH. Kada je riječ o civilnoj zaštiti, naredni važan korak je pridruživanje porodici '112'. Sve EU zemlje, ali i države u Evropi, imaju zajednički broj za hitne slučajeve '112', i nadam se da ćemo u narednih mjesec dana imati napredak po ovom pitanju. Dobre vijesti su stigle iz entiteta Republika Srpska ove sedmice. Poručili su da su spremni da riješe ovo pitanje i naredni korak je donošenje zakona na nivou države da bi to implementiralo", poručio je Sattler.

Vježbi je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, koji je istakao važnost ovakvih događaja.

"Ima nekoliko aspekata zbog kojih mi je drago da sam danas ovdje. Veoma je važno da vidimo usklađivanje naših procedura, procesa i aktivnosti s evropskim. U našoj evropskoj agendi i u okviru mehanizma kojeg jesmo već članica obaveza je da pratimo trendove, da se prilagođavamo i da budemo funkcionalni na način na koji to civilizovani zapadni svijet već radi. Naravno da ima veliki dio nadležnosti kojima se trasira put enitetskih civilnih zaštita, nažalost, vrlo često i potreba u teškim situacijama za naše građane da oni sarađuju, spašavaju ljudske živote i materijalna dobra. Zato ove vježbe za "ne daj Bože situacije" jesu prilika se vidi usklađenost, između ostalog i vojnog i civilnog sektora, jer ovdje ima i predstavnika NATO-a", poruka je Elmedina Konakovića.