Nakon poskupljenja od 10%
171

Vlada FBiH kaže da će subvencionirati račune za struju socijalnim kategorijama i onima sa najnižom penzijom

I. Sa.
Sjedište Vlade FBiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Sjedište Vlade FBiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Nakon stupanja na snagu odluke o poskupljenju električne energije za domaćinstva u Federaciji BiH oglasila se i Vlada FBiH.
Iz ove institucije poručuju da će se nakon poskupljenja ipak pobrinuti za socijalno ugrožene kategorije po pitanju usklađivanja cijena električne energije.

"Na današnjoj sjednici Vlade FBiH ćemo predložiti produženje Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti za najugroženije kategorije stanovništva u Federaciji BiH", kazao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić, dodavši da će Elektroprivreda BiH na taj način dio svoje planirane dobiti, koja pripada Vladi Federacije BiH, usmjeriti ka subvencijama za najugroženije kategorije kupaca.

Pravo na subvenciju ostvaruju penzioneri s najnižom penzijom, koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni Zavod MIO/PIO u Federaciji BiH kao i korisnici koji primaju stalnu novčanu pomoć od nadležnih službi, odnosno centara za socijalni rad u FBiH, a čija mjesečna potrošnja električne energije ne prelazi 268 kilovatsati mjesečno, odnosno ne prelazi prosječnu potrošnju domaćinstva koje snabdijeva EPBiH.

Federalni Zavod MIO/PIO će svaki mjesec dostavljati spisak korisnika najniže penzije Elektroprivredi BiH.

Resorna kantonalna ministarstva će Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike redovno dostavljati spiskovi korisnika koji primaju stalnu novčanu pomoć centara odnosno službi za socijalni rad u Federaciji BiH. Spiskovi korisnika socijalne pomoći će se zatim dostavljati Elektroprivredi BiH.

"Na ovaj način se želi osigurati da će svi oni koji nemaju dovoljne izvore prihoda dobiti subvenciju, ali će se istovremeno voditi računa da ne dođe do zloupotreba i da se sa spiska uklone oni koji su počeli ostvarivati dodatne prihode", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, cijena električne energije u Federaciji BiH od danas je veća za 10,4 posto nakon što je Regulatorna komisija za energiju (FERK) krajem juna odobrila prijedlog Elektroprivrede BiH.

Iz Elektroprivrede BiH su najavili i da je ovo samo početak, jer poskupljenje od 10 posto nije dovoljno da pokrije sve troškove i sanira gubitak koji iznosi 331 milion KM.