Sanacija nakon poplava
28

Vlada HNK izdvojila 3,4 miliona KM za saobraćajnice u Konjicu i Jablanici

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na telefonskoj sjednici je usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava iz budžeta HNK za 2024. godinu na ime "Interventne sanacije posljedica poplava na području grada Konjica i općine Jablanica na mreži regionalnih cesta R-437 i R-418b" u iznosu od 3.400.000 KM i Odluku o pokretanju javne nabave po navedenoj odluci.

Interventna sanacija cesta, od posljedica poplava na području Grada Konjica i općine Jablanica, a zbog normaliziranja života je prioritetna i zahtjeva hitno angažiranje izvođača radova, saopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Na prijedlog Ministarstva prometa i veza HNK, Vlada je prihvatila da se odabir najpovoljnijega ponuditelja izvrši putem pregovaračkoga postupka bez objave javne nabavke.

Iz Vlade HNK podsjećaju da na regionalnoj cesti R-437, gdje ima više prekida, nije moguće normalno odvijanje prometa. Također, na navedenu regionalnu cestu priključuje se nekoliko lokalnih cesta koje povezuju 24 sela i zaseoka, gdje su, također, evidentirana značajna oštećenja.

Procjena vrijednosti radova urađena je na temelju obilaska terena, snimanja dronom kao i korištenjem baze podataka o tim cestama i iznosi 3.400.000 KM.

Radovi koji bi se trebali izvoditi su: široki otkop kategorije 3. i 5., nabava, dovoz i ugradnja nasipa od tvrde stijene, nabava, transport i ugradnja nevezanoga nosivoga sloja, nabava, transport i ugradnja čelika, nabava, transport i ugradnja armirano-betonskih gabiona i dr., naveli su iz Vlade HNK.