Osam stranaka u skupštini
8

Vlast u Goraždu već dogovorena, a CIK naredio novo brojanje: Da li će to utjecati na koaliciju?

S. Š. U.
Prva vlast nakon izbora dogovorena u Goraždu (Foto: E. A./Klix.ba)
Prva vlast nakon izbora dogovorena u Goraždu (Foto: E. A./Klix.ba)
Prije desetak dana Narod i pravda, Novi početak, SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa, BH demokrati, Nezavisna građanska lista i SBB potpisali su koalicioni sporazum o formiranju većine u Skupštini BPK Goražde za mandatni period 2022. - 2026.

Tada je Nezim Alagić, predsjednik Kantonalnog odbora Naroda i pravde istakao kako je, iako još uvijek nemaju potvrđene rezultate izbora, ubijeđen da će grupacija i ukoliko bude nekih prebrojavanja, imati i veći broj mandata.

Centralna izborna komisija BiH naložila je Glavnom centru da sinoć od 20 sati izvrši kontrolno brojanje glasačkih listića sa redovnih biračkih mjesta i utvrdi rezultate izbora pojedinih izbornih jedinica u Goraždu, Mostaru i Banjoj Luci.

U osnovnoj izbornoj jedinici Goražde ponovno će se brojati glasovi za biračka mjesta 167A003, 167A008, 168A009, 167A014 i 167A015 za nivo Skupštine BPK po svim političkim subjektima, a po kandidatima političkog subjekta Narod i pravda kad su u pitanju preferencijalni glasovi.

Prema sporazumu koji su potpisali koalicioni partneri, vladajuću koaliciju u BPK Goržde će činiti 15 poslanika, s tim da postoji mogućnost proširenja koalicije.

"Ne mislim da će se išta značajno promijeniti u tom kontekstu, s obzirom da imamo informacije o više žalbi, odnosno ako CIK uvaži više žalbi za otvaranje većeg broja biračkih mjesta. Ja očekujem da će Narod i pravda kao stranka imati veći broj glasova i da će ukupno koalicioni blok imati veći broj glasova i eventualno mandata", kazao je za Klix.ba Nezim Alagić (NiP).

Istakao je i kako je rok za žalbe istekao sinoć u ponoć te da su koalicioni partneri koji su dogovorili novu vlast u Goraždu također uložili žalbe.

"Prema informacijama koje ja imam, više političkih subjekata iz BPK je podnijelo žalbe, tako da će vjerovatno razmatrati CIK da li će otvarati neka biračka mjesta, ali mislim da se to ne može negativno odraziti na nas kao Narod i pravdu ili kao koaliciju", mišljenja je Alagić.

Potvrdio je i da je politički subjekt Narod i pravda također uložio žalbe za nekoliko biračkih mjesta u Goraždu o kojima bi Centralna izborna komisija trebala odlučivati na nekoj od narednih sjednica.