Nasjedali su i ranije
176

Vlast u RS-u opet traži slamku spasa: Da li će opozicija ponovo pružiti ruku?

D. Be.
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
Politička scena u bh. entitetu Republika Srpska često se čini kao pokvarena ploča, jer se svako malo vrati na početak s istim prizvucima i sloganima, i naravno, istim akterima.

Prema dobro oprobanom receptu za vladajuću koaliciju, prvo u svom krajnjem cilju bez zadrške udaraju po opoziciji uz najbrutalnije uvrede, koristeći sve alate propagande, a onda ih suptilno kroz potrebu tzv. jedinstva zovu u novi topli zagrljaj.

Svako veće pitanje ove, ali i prethodnih godina, koje je označavalo početak fabriciranja nove političke krize iz RS-a s prijenosom na nivo Bosne i Hercegovine, započinjao je SNSD na čelu s Miloradom Dodikom uz pratnju vokala Nenada Stevandića (US), Nedeljka Čubrilovića (DEMOS), Petra Đokića (SP), Dragana Čavića (NDP) i najnovijeg Darka Banjca (NPS).

U zatišju političkih igara članovi opozicionog SDS-a, PDP-a i DNS-a za vladajući režim u RS-u su izdajnici srpskog naroda, poltroni političkog Sarajeva, Bakira Izetbegovića, britanski agenti i pijuni međunarodne zajednice.

No kada vladajuća koalicija dođe na prag da preuzme punu odgovornost za svoje velike najave koje su kreirane samovoljno, Dodik i partneri kreću u kampanju otopljavanja odnosa s opozicionarima kroz medijske pozive i nabacivanja svojevrsne grižnje savjesti - nije dobro da ne stanu uz njih u ključnom momentu. I kao što je dobro poznato, opozicija u RS-u je već nekoliko puta nasjela i bila izigrana, a zatim ponovo odbačena do naredne Dodikove potrebe.

I sada je ponovo došao taj trenutak potrebe.

“Ono što je važno za Republiku Srpsku nema i ne smije da ima stranački predznak”, kaže danas lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodaje da bi ono što ugrožava RS trebalo svi da odbace i da stanu u jedan stroj.

Dok SNSD poziva opoziciju na razgovore u vezi sa zakonima o povlačenju nadležnosti, što predstavlja podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i direktnu destabilizaciju Bosne i Hercegovine, što su ocjene domaćih faktora i međunarodne zajednice, iz SDS-a i PDP-a se ne oglašavaju.

Opozicionari su u prethodnim sedmicama bili dosta uvjerljivi u izjavama da više neće imati posla s Dodikom i njegovim igrama zarad ličnih interesa te da se treba okrenuti pitanjima kriminala i korupcije i istinskim životnim problemima građana. To su pokazali neučešćem pri glasanju na posljednjoj posebnoj sjednici NSRS-a, kada je nestala i dvotrećinska većina.

No, da li je to baš tako ili će ipak ponovo sjesti na klupu za rezervne igrače SNSD-a i ponovo zavrtjeti staru istrošenu ploču pokazat će dani pred nama.

Za vladajuću kliku vremena je sve manje jer su sami sebi postavili rokove, bez političkog jedinstva Dodikova igra neće imati smisla, a pitanje je da li će imati i dovoljnu podršku u Narodnoj skupštini RS-a, što su pokazale posljednje dvije sjednice.