Zvanična testiranja
38

Voda sa javnih česmi u Sarajevu je ispravna, ali tu su i izuzeci gdje treba pisati "nije za piće"

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Voda na javnim česmama u Sarajevu je većinom ispravna, pokazuju podaci Zavoda javnog zdravstva KS iz juna. Međutim, tu je i nekoliko izuzetaka gdje bi trebao postojati natpis "nije za piće".
Zavod vrši uzorkovanje i ispitivanje vode iz javnih česmi u kojima je voda porijeklom iz gradskog vodovoda koje su lokacijski smještene u najužoj turističko-historijskoj jezgri grada, kao i česme koje su lokacijski na mjestima koja posjećuje veći broj ljudi.

Šta kažu rezultati?

Ispitivanja su pokazala da je ta voda većinom zdravstveno ispravna. Ali, tu su i izuzeci, sudeći prema posljednjim analizama, tačnije onima iz juna ove godine.

Prema rezultatima osnovnih mikrobioloških i fizičko-hemijskih ispitivanja vode za piće iz distributivne mreže lokalnih vodovoda na mjestu krajnjeg potrošača sa područja općine Centar, uzorak vode uzorkovan iz javne česme Barice (lokalni vodovod Mrkovići) nije usaglašen sa propisima Pravilnika, dok su su ostali uzorci usaglašeni.

Foto: Zavod za javno zdravstvo KS
Foto: Zavod za javno zdravstvo KS

O rezultatima ispitivanja odmah je obaviještena Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Općina Centar te im je naglašeno da je neophodno obezbjediti alternativni vid vodosnabdijevanja stanovništva naselja Mrkovići zdravstveno ispravnom vodom.

Rečeno im je da je mikrolokacija uzorkovanja vode koja nije zdravstveno ispravna bila javna česma Barice i da je neophodno postaviti privremenu tablu sa obavještenjem da voda nije za piće.

Tu je i izvještaj o ispitivanju vode sa izvorišta rijeke Bosne.

Voda sa samog izvorišta rijeke Bosne, iako površinska i netretirana, ispituje se prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće zbog toga što se koristi za piće i osvježenje izletnika i turista.

Foto: Zavod za javno zdravstvo KS
Foto: Zavod za javno zdravstvo KS

Prema rezultatima mikrobioloških analiza ispitani uzorak vode nije usaglašen sa zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Zavod je izdao i preporuku da se postavi trajna tabla sa natpisom da "voda nije za piće" s obzirom na rezultate i prethodne analize.

U Tuzli lošija situacija

Napomenimo i da su nedavne analize iz Tuzle pokazale da je voda bakteriološki ispravna tek na njih devet od ukupno 33 testirana izvorišta.

"Voda u česmama koja je ocijenjena kao neispravna, 69 posto nije ispravna bakteriološki te devet posto fizičko-hemijski. Prisustvo koliformnih bakterija govori u prilog visokog rizika korištenja ovakvih voda za piće", upozorili su iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Nakon brojnih upita građana i velike zabrinutosti zbog špekulacija koje su se pojavile o ispravnosti vode u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo KS je uzeo uzorke te će se ispitati ispravnost vode iz gradskog vodovoda.

Napomenuli su i kako nemaju obavijest o povećanim prijavama zaraznih bolesti u glavnom bh. gradu koje bi se mogle povezati sa konzumacijom zdravstveno neispravne vode.

Iz ViK-a su saopćili kako se kontrole zdravstvene ispravnosti vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja vrše svaki dan te da analize pokazuju da su u okviru normi propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

U slučaju sumnje u zdravstvenu ispravnost i kvalitet vode za piće, građani Sarajeva se mogu obratiti u Laboratoriju za kontrolu kvaliteta na kontakt telefon 033 483 415.