Alarmantna situacija
0

Vojska ne dozvoljava odlazak prema Hercegovini, iz Pomozi.ba kreću u ograničenom broju

S. Š.
Put prema Buturović Polju kod Konjica (Foto: D. S./Klix.ba)
Put prema Buturović Polju kod Konjica (Foto: D. S./Klix.ba)
Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne dozvoljavaju civilima odlazak u pogođena područja u južnim dijelovima zemlje zbog alarmantnosti i visokog nivoa opasnosti situacije uslijed poplava.

Putna infrastruktura prema prema južnom dijelu BiH je prekinuta, koriste se alternativni pravci i odlazak je dozvoljen obučenim osobama i spasilačkim službama.

Naime, kako su za Klix.ba kazali iz Udruženja Pomozi.ba, njihova ekipa od desetak osoba priprema se za odlazak put Jablanice kako bi pružila pomoć općini koja je najviše pogođena prirodnom katastrofom.

Prvobitni plan je bio da i volonteri Pomozi.ba budu dio ekipe koja će ići ka Hercegovini, ali vojska nije dozvolila već će na put krenuti tek ograničeni broj članova udruženja.

Iz Pomozi.ba su nam kazali i da čekaju instrukcije kojim će putem krenuti s obzirom da su putevi ili blokirani, zatrpani odronom ili potpuno uništeni.

Nakon obilnih padavina u Bosni i Hercegovini poplavama su teško pogođena brojna mjesta, a najviše su pogođena mjesta kod Konjica i Jablanice. Službene informacije kažu da je poginulo 14 osoba u Jablanici, dok je jedna osoba iz Fojnice, koja je također pogođena poplavama, smrtno stradala.